Glas Javnosti

SLEDEĆA NEDELJA PRESUDNA ZA SRBIJU: Od dogovora sa RUSIMA zavisi kako ćemo se GREJATI na zimu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednici Ruske Federacije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić imaće sledeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dve države, istakao je juče Vučić.

Iz jučerašnjeg Vučićevog obraćanja moglo se zaključiti da je u ovim okolnostima nemerljivo važno, nakon što nam ističe postojeći gasni aranžman 31. maja, postići dobru cenu s obzirom na celokupnu situaciju u svetu sa ovim energentom ali i količinu na koju naša zemlja, stopostotno zavisna od ruskog gasa, može da računa.

Postojeći angažman je potpisan pre 10 godina i upravo ističe krajm maja. Pregovori između kompanija su počeli ali telefonski razgovor dva predsednika trebalo bi da bude finiš tog dogovora.

Dodatnu težinu na pregovore stavlja činjenica da se na Srbiju vrši stalni pritisak da udari sankcije Moskvi, dok sa druge strane mi drugu opciju osim ruskog gasa nemamo. Taj razgovor, kog je Vučić najavio za sredu ili četvrtak, imaće dugoročne posledice na našu zemlju, kako pozitivne, tako i moguće negativne. 

Srbija je dosad ruski gas plaćala po ceni od 270 dolara za 1000 kubika gasa ali je skoro nerelano da ćemo tu cenu dobiti. Sa druge strane, vrlo je verovatno da nećemo dobiti ni onu ekonomsku cenu koja se kreće između 900 i 1000 dolara što bi bio strašan udarac za našu zemlju i industriju. Ako se uzme u obzir da je gas prošle godine na berzama bio 400 dolara a sada je 1.150 dolara, jasno je o kako je deliktanoj situaciji reč. Na zimu bi njegova cena mogla da skoči do vrtoglavih 3.500 dolara.
Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović početkom maja je istakao da je siguran da će novi ugovor sa Rusijom biti povoljan, ali da je teško zamisliti da će ostati ista cena gasa. Norveška kompanija "Rustad enerdži" procenila je da bi plavo gorivo do zime moglo da bude trostruko skuplje i da dostigne 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara.

- Evropa nastoji da ogranični snabdevanje ovim ruskim energentom, a neće biti dovoljno tečnog gasa koji bi mogao da ga zameni tokom hladnih dana - navode analitičari ove kompanije.
 - Zamena kubika iz Rusije će biti izuzetno teška, sa dalekosežnim posledicama po stanovništvo, ekonomiju Evrope i ulogu gasa u energetskoj tranziciji.

Neke zemlje poput Nemačke, Mađarske, Austrije i Slovačke pristale su da plaćaju gas u rubljama ali su to odbile Poljska, Bugarska i Finska zbog čega im je ruski gas obustavljen. Plaćanje u rubljama, sa ruske strane, rezervisano je samo za tzv. neprijateljske zemlje, nama nije ni bilo nametnuto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR