Glas Javnosti

SLABA POPUNJENOST HOTELA U SRBIJI - U BANJAMA BOLJA SITUACIJA 

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poslovno udruženje HORES saopštilo je da je na osnovu ankete među članovima udruženja popunjenost hotela u Srbiji (bez Beograda) bila 22,3 odsto, dok je popunjenost hotelskih kapaciteta u Beoghradu bila 12,04 odsto.

Kako se ističe u saopštenju, u Srbiji je otvoreno 122 hotela, od ukupnog broja 386 hotela.

U Beogradu je otvoreno 46 od ukupno 115 hotela.

Što se tiče popunjenosti hotela u banjama, posebno se ističu Prolom, Lukovska, Vrujci, Sokobanja čija popunjenost je bila 88,5 odsto, dok je popunjenost u Vrnjačkoj Banji bila 67,3 odsto. Popunjenost hotela na Zlatiboru za protekli vikend bila je 47 odsto.

 U HORES-u ističu da je karakteristično da se gosti najčešće odlučuju za poslednje trenutke za rezervaciju hotelskih kapaciteta, na dva ili jedan dan pre putovanja.

 Takođe, na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz mogućnost otkazivanja), za period 20. jun-1.septembar, rezervisano je nešto više od 30 odsto smeštajnih kapaciteta.

 U saopštenju se ističe da jedan broj hotela iz gradskih sredina i dalje izražava veliku zabrinutost u vezi sa ternutnim poslovanjem, jer nisu sigurni koliko dugo mogu da izdrže rad sa ovolikom popunjenošću.

 Isto tako, u vezi sa aktuelnom krizom COVID–19, Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije - HORES, po ugledu na evropske zemlje, članice HOTREC-a, kreirao je pečat „Čisto i sigurno“ (Clean&Safe). Sa sertifikacijom hotela i restorana planiraju da započnu 28. juna, navodi se u saopštenju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR