Glas Javnosti

SLABA PONUDA ŽITA : Na Produktnoj berzi potražnja za kukuruzom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kukuruz je i dalje najtrgovanija roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Izuzetno slaba aktivnost na strani tražnje, na tržištu soje, uticala je da ova uljarica i dalje zauzima veoma mali udeo u ukupnom nedeljnom trgovanju srpske robne berze

Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend ali je, statistički, obim prometa za 53 odsto veći u odnosu na prošlonedeljni. Ukupno je trgovano 3.175 tona robe, štoi je za 15 odsto više nego u prethodne četiri nedelje ali i 35 odsto manje nego u ovo vreme lani.

Novčana vrednost trgovine iznosi 86 miliona dinara dinara (oko 730.000 evra), što je na nivou mesečnog proseka ali i 60 odsto manje nego u posednjoj nedelji marta 2022.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22 do 23 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,57 dinara( 24,83 sa PDV-om), što je pad od 0,8 odsto u odnosu na sedam dana ranije ali i više od 30 osto manje nego lani.

Cena je, pored pariteta prodaje, u mnogome zavisila i od toga da li je ponuđena roba imala analizu na aflatoksin. Krajem nedelje prisutna je bila i ponuda robe sa povećanim procentom vlage ( do 16 odsto), a berzanski ugovor zaključen je po ceni od 21,40 dinara za kilogram bez PDV-a.

Slaba ponuda pšenice

Kada je u pitanju pšenica, slaba aktivnost ponuđača bila je prisutna tokom cele protekle nedelje. Strukturu kupaca činili su trgovci i izvoznici, a tražnja je bila usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12 procenata.

Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom opsegu od 23 do 23,5 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosi 23,16 dinara (25,47 sa PDV-om), što je za 5,5 odsto manje u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu i 34 odsto manje na godišnjem nivou.

Početkom nedelje sojino zrno nuđeno je po 61 dinara za kilogram bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, dok je tražnja u potpunosti izostala.

Kako je nedelja odmicala, slaba tražnja ( ili njen izostanak) dovela je do ponuda na nižem cenovnom nivou, što je krajem nedelje rezultiralo zaključenjem ugovora.

Sojino zrno sa dva procenta nagorelih zrna prometovano je po jedinstvenoj ceni od 56,3 dinara (61,93 din/kg sa PDV-om), uz obračun kvaliteta. To je za 10 odsto manje nego što je nuđeno prošle nedelje i 32 odsdto manja cena nego pre 12 meseci.

Veštačko đubrivo UREA, ruska, granulisana, u pakovanju 500/1, trgovana je po 58,71 dinara za kilogram bez PDV-a (499 evra po toni bez PDV-a) na paritetu CPT kupac.
Suncokretova sačma sa 33 procenta proteina prometovana je po 38,5 dinara za kilgoram bez PDV-a.

Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR