Glas Javnosti

SLAB EFEKAT OD 100 EVRA, DRŽAVA ĆE MORATI DA SE ZADUŽUJE: Najugroženiji ugostiteljski, turistički radnici, proizvodnja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pomoć države od 100 evra imala bi trajniji efekat samo u slučaju kada bismo ih dobijali svakog meseca, ovako, taj efekat je, samo jednokratni kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

-  To vam je udar jednak impulsu i on se gubi kao kada bacite kamen u vodu i on napravi talase koji se brzo smire -  ističe Madžar . On kaže da je po pogledu tražnje to mali dodatak, ali da je zato veliki izdatak za budžet.

- Nije bilo većeg uticaja na tražnju, jer je to malo ako se gledaju ukupni dohoci. Ako uzmete da je BDP 45 milijardi evra, a dohoci su nekih 40 odsto, znači 18 milijardi, onda vam tih pola milijarde koliko je otišlo na tu meru nije nešto što može da značajnije utiče, a predstavlja udar na budžet - napominje Madžar. On podseća da je i Fiskalni savet bio zabrinut kada je ta mera najavljena, ali da na to niko nije obratio pažnju.

Saša Đogović, saradnik na Institutu za tržišna istraživanja, napominje da se tokom aprila trošilo na domaće proizvode, ali i uvozne artikle.

Deo novca, verovatno i od tih 100 evra je, kako kaže, otišao i na farmaceutske proizvode, zaštitne maske, ali i neke preparate, jer je uvoz tih proizvoda porastao u prvih pet meseci ove u odnosu na isti period prošle godine za 20 odsto. On kaže da je promet podstaklo i 4.000 dinara pomoći koju su dobili penzioneri početkom maja, ali i mera od 100 evra, ali ne smatra da je ona imala neki jak efekat.

- Mislim da je bilo smislenije da se daju vaučeri i to posebno targetiranim grupama – penzionerima, nezaposlenima koji bi onda sa tim vaučerima kupovali domaću robu. Ovako je to bila predizborna mera koja neće imati vidljiv efekat. Jeste podstakla promet, ali jednokratno -  naglašava Saša Đogović.

Kako novca nema za nove mere, a situacija ne izgleda kao da će se popraviti u dogledno vreme Đogović veruje da će država morati da se zadužuje i da onda targetira one sektore kojima je pomoć najneophodnija – ugostiteljski, turistički radnici, proizvodnja.

 - Njima bi trebalo produžiti mere isplate minimalaca, odložiti plaćanje poreza na dobit jer dobiti nema i podići nivo neoporezivog dela zarade -  napominje Đogović..

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR