Glas Javnosti

SKORO UPOLA MANJE NEGO PRE 15 GODINA: Smanjuje se potrošnja hleba po stanovniku Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Potrošnja hleba, bez peciva, u Srbiji trenutno iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, što je prema statističkim podacima oko 40% manje nego pre 15 godina kada se trošilo 91,5 kilograma hleba.

Prema podacima udruženja Žitounija, ukupna potrošnja hleba po regionima je ispod trenutnog proseka u razvijenijim područjima Srbije, a iznad tog nivoa u siromašnijim.
- Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka koji iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje - naveli su za Politiku iz Žitounije.

Kako su precizirali, prema podacima poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstva, u Beogradu se troši 60,5 kilograma, u Vojvodini 51 kilogram, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8, a u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma hleba po stanovniku godišnje.
Predstavnik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je da se u Srbiji svakoga dana proda 2,5 miliona vekni hleba.
Prema njegovim rečima, manja potrošnja ove namirnice rezultat je trenda u ishrani.
Istovremeno, kako je naglasio, zbog niže cene povećana je prodaja hleba "Sava".
- Potrošnja statistički jeste manja, ali mislim da postoje velike razlike u regionima i manji broj stanovnika. Prosečno, ne konzumiramo manje hleba i to je i dalje dominantna namirnica - rekao je Pralica.
Prema poslednjim podacima, Nemci konzumiraju 57 kilograma hleba godišnje po glavi stanovnika, Francuzi 50 kilograma, Britanci 37 kilograma, Amerikanci 17 kilograma, dok je u Indiji godišnja potrošnja hleba i proizvoda od testa po stanovniku 1,7 kilograma.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


Od početka juna do kraja avgusta imamo 21% više noćenja stranaca u odnosu na isti period lane.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR