Glas Javnosti

SKORO POLA GODINE BEZ SVADBE U SRBIJI: Saloni venčanica pred bankrotom i traže pomoć države

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Većina vlasnika salona venčanica u Srbiji ozbiljno razmišlja ovih dana o promeni delatnosti. Svadbi skoro i da nema, pa ni prihoda za radnje koje prodaju ili iznajmljuju opremu za venčanja.

Prodavci venčanica i vlasnici salona za venčanja. zato su nedavno uputili apel državi da im dodatno pomogne jer, kako tvrde, zbog korone više uopšte nemaju posla pošto se svadbe otkazuju, naglašavau da je njihova branša više pogođena poslednicama korona virusa, nego ugostiteljstvo.

Jasna Vuković, jedna od potpisnica apela i vlasnica salona venčanica, podseća da su sva venčanja planirana za ovu godinu otkazana ili prebačena za sledeću.

– Pošto se bavimo iznajmljivanjem i izradom venčanica, to automatski znači da više nemamo posla. Naša branša je pogođena više od ugostiteljske jer ugostitelji ne zavise samo od organizovanja venčanja, za razliku od nas. Budući da se tokom zimskih meseci venčanja retko kad organizuju, a najviše ih ima od maja do oktobra, u tom smislu je ova godina za nas potpuno izgubljena. Dosad smo nekako uspevali da mesece tokom zime, od novembra do aprila, premostimo, što se sada u ovoj situaciji sasvim sigurno neće dogoditi ukoliko ne dobijemo pomoć od države – uverena je Vukovićeva.

Saloni venčanica nisu radili tokom vanrednog stanja, a u tom periodu troškovi nisu nestali, za razliku od prihoda. Da nisu dobili pomoć od države u vidu tri minimalne mesečne zarade i odlaganje plaćanja doprinosa, saloni venčanica kojih u Srbiji ima šezdesetak, kako dodaju predstavnici ove branše, većinom bi bili prinuđeni da ugase firme.

– Pet meseci u godini samo radimo i taj novac koji zaradimo ostaje nam da isplatimo zarade našim zaposlenima, platimo poreze i doprinose, nabavimo haljine... Mi sada nemamo taj novac jer nismo radili zbog vanrednog stanja i epidemije. Donedavno mesečno smo imali 3.000 evra fiksnih troškova: za plate, rentiranje lokala i plaćanje računa, ali smo imali i redovne prihode. Sada živimo od roditeljske pomoći, radnici primaju minimalac, a nas niko ne pita kako ćemo da plaćamo račune – kaže ona.

Nemaju, dodaje, apsolutno nikakve prihode već mesecima, a obaveze prema državi, zakupodavcima i zaposlenima, uz tekuće račune za struju, "Infostan", vodu i grejanje, svakog meseca dolaze na naplatu.

(Glas javnosti/ Politika)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR