Glas Javnosti

SITUACIJA U SVINJARSTVU SVE GORA: Prvog dana 2023. ukinuta carina na uvoz svinja u Srbiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

- Odlukom o izmeni Odluke o uslovima za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu ("Službeni glasnik RSˮ, broj 141/22 od 23. decembra 2021. godine), koja je doneta na sednici Vlade 22. decembra 2022. godine, a stupila je na snagu 31. decembra 2022. godine i primenjuje se od 1. januara 2023. godine, produžena je primena Odluke o uslovima za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, kojom je tokom 2022. godine odobravan uvoz pod povoljnijim uslovima, između ostalog, i živih svinja, poreklom iz EU, iz tarifne oznake 0103 91 10 00, navedeno je u dopisu koji je Agrosmart dobio od Ministarstva finansija.

Takođe, najnovijim izmenama Odluke je dodatno snižena stopa carine za uvoz živih svinja, poreklom iz EU, sa 5% na 0%, piše u dopisu, prenosi portal Ekapija.


Kako se moglo ranije čuti u diskusijama koje su proizvođači svinja vodili sa predstavnicima resornih ministarstava, razlog za donošenje ove odluke je poboljšanje stočnog fonda, to jest povećanje broja svinja na našim farmama budući da je u ovoj branši velika kriza. To, međutim, ne ide na ruku domaćim proizvođačima jer se time praktično iz budžeta Srbije stimulišu proizvođači u zemljama iz koje uvozimo svinje, prvenstveno Danskoj i Nemačkoj, a ne naši farmeri, ocenjuju domaći proizvođači.

- Nema interesovanja za kupovinu tovnih svinja, cena drastično pada. Sada je 200 dinara kilogram, pa i ispod toga, a samo pre četiri – pet nedelja cena se kretala oko 240 dinara. Istovremeno, skočila je cena prasadi – rečeno je Agrosmartu na jednoj velikoj farmi svinja u Sremu.

Situacija u ovoj branši sve je gora – uvoz raste, cene svinja padaju, a mali proizvođači u Srbiji svakodnevno gase farme, upozoravaju farmeri.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR