Glas Javnosti

SITUACIJA SE RAZBUKTAVA: Cena gasa opet veća od 3.000 dolara, tranzit preko Ukrajine nedelju dana na maksimumu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena gasa u Evropi je ponovo premašila 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je tranzit ruskog gasa preko Ukrajine već nedelju dana na maksimumu.

Cene gasa u Evropi se ponovo vrtogavo penju, pa je premašen nivo od 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara, prema podacima ICE berze u Londonu.

Vrednost aprilskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg TTF čvorišta na otvorenim berzama premašila je 2.870 dolara i već za nekoliko minuta je dostigla 3.309,6 dolara, što je oko 30 odsto više od cene zabeležene u ponedeljak - 2.560,7 dolara.


Kompanija "Gasprom" je krajem jučerašnjeg dana rezervisala kapacitet od 290.000 kubnih metara na sat, gasovodom "Jamal-Evropa", od ponuđenih 3,7 miliona kubnih metara. Tokom jutra je, takođe, dokupila kapacitete u istom obimu. "Gasprom" ima pravo da ih koristi od šest sati 8. marta do šest časova 9. marta po srednjeevropskom vremenu, pokazuju podaci aukcije na platformi "GSA Platforma“.

Eksperti povezuju porast potražnje za gasom sa rizicima koji su nastali nakon specijalne ruske operacije u Ukrajini, kao i usled hladnijeg vremena u Evropi koje će se zadržati do kraja nedelje. Osim toga, podaci "Wind Europe" pokazuju da je istovremeno proizvodnja energije putem vetra u EU smanjena. Ona je tokom prošle nedelje bila na srednjem nivou od 22,24 odsto, a 7. marta je iznosila 10,6 odsto od opšteg obima u EU. 

Fjučersi su naglo porasli početkom februara, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaze o priznanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR