Glas Javnosti

SITUACIJA NESTABILNA I BEZ KONTROLE: Obuzdavanje inflacije ostaje prioritet u Evropi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Evropi nastavlja da bude burno po pitanju cena i ekonomskih pitanja, uz tek povremeno "smirivanje oluje", što nam govori da je situacija i dalje vrlo nestabilna i van kontrole.

Predsednica Evropske centralne Banke (ECB), Kristin Lagard, najavila je u intervjuu za špansku medijsku grupaciju Vosento, da će kamatne stope najverovatnije biti podignute za 50 baznih poena - u cilju daljeg obuzdavanja inflacije.
Prema njenim rečima, to je bila odluka ECB, koja je nagoveštena na poslednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici na kojem su sve brojke koje su ušle u analizu - potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo verovatno, prenosi portal Ekapija.

- Glavna stopa inflacije je opala poslednjih meseci i nastaviće da opada u narednih nekoliko meseci. Ali, bazna inflacija, koja u evrozoni isključuje energiju i hranu, ostaje previsoka. Moramo da nastavimo da preduzimamo mere potrebne da se inflacija vrati na 2% i mi to činimo - rekla je šefica ECB i podsetila da mnogi ekonomski ekspreti ne isključuju povećanje kamatnih stopa u 2024. godini - i na više od 4%.
Istovremeno, zemlje poput Italije muku muče da pronađu radnike pred sezonu.
Italiji će tokom Uskrsa i, generalno, proleća, zbog povećanog priliva domaćih i inostranih turista, nedostajati oko 50.000 radnika u oblasti turizma. Tamo je lane zabeleženo 400 miliona noćenja domaćih i inostranih turista, a ove godine se očekuje nastavak povoljnog trenda, uprkos nedostatku turističkih radnika, objavila je ANSA.

Poteškoće u pronalaženju osoblja u Italiji zabeležene su već godinama unazad, i pre pandemije, ali sada postaju sve ozbiljnije u ponovnom pokretanju turizma, posebno u oblasti Romanje, Sicilije i Sardinije.
Predstavnici udruženja turističkih radnika predstaviće narednih sedmica konkretne regulatorne predloge ministarki turizma Danijeli Santanke i ministarki rada Marini Elviri Kalderone, prenela je italijanska agencija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR