Glas Javnosti

Шеф Мисије ММФ: У Србији расте економија, али и корупција

Ekonomija
Autor: N1/foto: facebook

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Јан Кес Мартејн оценио је да економски програм Владе Србије доноси добре макроекономске резултате, али да су за даљи раст неопходне реформе у многим областима.

Он је учесницима Копаник бизнис форума рекао да ће ММФ наставити да пружа подршку Влади Србије у реформама које воде ка јачем и одрживом расту.

Како је указао, потребе су реформе које ће допринети бољој управи и ефикаснијој борби против корупције.

Похвалио је мере које су допринеле да је инфлација у Србији на ниском нивоу, да се стопа незапослености смањује, да постоји фискална дисциплина и да је смањен јавни дуг.

Шеф Мисије ММФ-а је препоручио да власт у Србији ради на томе да буде већа стопа раста, јер је БДП по глави становника мањи у односу на упоредиве земље централне и источне Европе.

За постизање одрживог раста, према његовим речима је потребно да се смањи удео сиве економије у БДП-у који је сада око 25 одсто, да буде боља наплата пореза, али и да привредници имају лакши приступ изворима финансирања.

Јан Кес Мартејн је навео да је потребан и транспарентан систем плата и јасна правила запошљавања у јавном сектору, али и подстицајне мере које ће бар успорити одлазак младих људи из земље.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR