Glas Javnosti

SAVETI ZA UŠTEDU: Racionalnim korišćenjem električnih uređaja do 20% uštede na računu za struju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević rekao je da možemo da uštedimo 20% bez ikakvih ulaganja, racionalnim korišćenjem bojlera, električnog šporeta, mašine za pranje veša i frižidera.

Lakićević je objasnio da uštedu od 5% na računu možemo da postignemo racionalnim korišćenjem bojlera - podešavanjem odgovarajuće temperature na grejaču, tuširanjem umesto kupanjem, ali i kraćim tuširanjem.
Ukazuje da dodatnih 5% možemo uštedeti tako što ćemo električni šporet koristiti racionalnije.

- Električni šporet nam donosi 5% uštede. Na njemu treba voditi računa kako kuvate, da li stavljate veliku šerpu na malu ringlu ili obrnuto - ukazao je gost Jutarnjeg dnevnika.
To je ušteda od 10%, ali ako hoćemo uštedu od 20%, kako je objasnio Lakićević, onda podešavamo temperaturu frižidera na maksimalno četiri stepena, na zamrzivaču 18 stepeni.
- I to nam donosi još 5% uštede - naveo je on.
Uštedu od dodatnih 5% na računu možemo postići ako obratimo pažnju kako koristimo mašinu za pranje veša.
- Da koristimo programe koji su ekonomičniji, da bubanj uvek bude pun veša, da ga ne sušimo u mašini već na sobnoj temperaturi, i sve to zajedno nam donosi 20% uštede - pominje Lakićević.
Kako je rekao, oko 42% celokupne potrošnje energije u Srbiji ide na domaćinstva.

- Tako da je primena ovih mera u domaćinstvima veoma važna, možemo mnogo da uštedimo na nivou države, a i sama domaćinstva mogu da uštede u svojim budžetima - ocenjuje Lakićević.
Kako je naveo gost RTS-a, ako želimo da ostvarimo 30% uštede, rešenje je u zameni starih sijalica LED sijalicama.
- LED sijalice deset puta manje troše energiju nego obične sijalica, deset puta duže traju i daju veliku uštedu - ukazuje Lakićević.
Kako kaže, uređaji i aparati novije generacije, klase "A", donose velike uštede.
- Zamenom starijih uređaja novijom generacijom koji su energetski efikasni možete uštedeti i do 50% u domaćinstvu, ali to zahteva određena ulaganja - zaključio je Lakićević, piše RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR