Glas Javnosti

SAVA CENTAR MIŠKOVIĆU SKORO UPOLA CENE: Delta 'gradi grad u malom' na Novom Beogradu!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija Delta Holding, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, iz trećeg pokušaja došla je do vlasništva nad zgradom Sava centra.

Prethodno je 6. avgusta grad Beograd stavio Sava centar na prodaju po ceni od 27,4 miliona evra i uz obavezno ulaganje od 50 miliona evra, dok je 11. septembra cena smanjena na 21,9 miliona, uz obavezno ulaganje od 60 miliona evra. 

Kako ni tada nije bilo ponuđača, grad Beograd je 19. oktobra po treći put stavio ovo zdanje na prodaju po ceni skoro deset miliona evra manjoj od početne - 17,5 miliona, uz obavezna ulaganja od 50 miliona evra. Rok za podnošenje ponude bio je 6. novembar, kada je Delta podnela svoju u vrednosti od 17.5 miliona. Kako su bili jedini, danas je praktično samo potvrđeno ono što je bilo jasno i u petak - Sava centar ima nove vlasnike.

Tim povodom smo kontaktirali ovu kompaniju, čija portparolka Tanja Vasojević nam je otkrila šta se krije iza Deltine kupovine kultnog zdanja:

- To je budućnost biznisa. Uložili smo dosta u ovu lokaciju, već posedujemo hotel Kraun plaza (bivši Interkontinental), tu su i prostorije Delta holdinga, ovako smo praktično zaokružili priču. 

Činjenica da je Sava centar iz vlasništva grada prešao u ruke privatnika zabrinula je mnoge, jer postoji bojazan da bi moglo da dođe do promene namene, ali Vasojevićeva tvrdi da do toga neće doći:

- Cilj nam je da mu vratimo stari sjaj. Nećemo menjati namenu, to je sigurno, i ostaće kongresno-kulturni centar. Prema ugovoru, minimum koji moramo da uložimo je 50 miliona evra u narednih pet godina, ali će biti uloženo više od 60 miliona evra, kako bismo postigli sve ono što smo zamislili. Želimo da ga digitalizujemo, da bukvalno napravimo grad u malom, gde će onima koji dolaze na seminare, kongrese i drugo sve biti na dohvat ruke. 

Kako se u prostorijama Sava centra nalazi velliki broj izdatih lokala, još uvek nije poznato šta će biti sa njima, ali iz Delte najavljuju da će i o tome biti reči u budućnosti, a kao rok kada bi sve trebalo da bude gotovo Vasojevićeva ističe - pet godina:

- Mada, ideja Delte je da sve bude završeno i ranije.

Bolje i džabe, nego da propada

Redakcija Glasa javnosti kontaktirala je i procenitelja vrednosti nekretnina kako bi dobila mišljenje o ceni po kojoj je Delta Holding kupio Sava centar:

- To je tržišna cena, pa ne možemo govoriti o realnoj ceni. Nešto može da vredi ne znam koliko, ali džaba ukoliko niko ne želi toliko da plati. Na kraju će biti prodato po tržišnoj ceni. Ipak, bolje je ponekad nekome nešto dati i za džabe, nego da propada, saznaje Glas javnosti.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR