Glas Javnosti

SAMI PROIZVODE SVOJU STRUJU: Kapacitet solarnih elektrana koje su prozjumeri postavili u Srbiji premašio pet megavata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači (prozjumeri) u Srbiji, premašio je pet megavata, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike. Kako je navedeno, to je rezultat pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela i "prepoznavanja koristi koje građanima i privredi donosi institut kupca-proizvođača", uveden Zakonom o ko

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana, koja je pre donošenja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) 2021. godine iznosila 11 megavata, tokom poslednjih šest meseci povećana je za dodatnih 5,17 megavata, koliko iznosi ukupna snaga solarnih elektrana kupaca-proizvođača koji su stekli taj status tokom dosadašnje primene ovog zakona.
-Pored pet megavata elektrana koje su već na mreži, u postupku obrade zahteva kod Elektrodistribucije Srbije je još blizu 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 megavata - navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenosi portal Ekapija.

Ukazano je da se realizacijom investicija fizičkih i pravnih lica, koja su u postupku dobijanja statusa kupca-proizvođača, može očekivati značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE za kratak vremenski period, "što doprinosi povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije i većoj energetskoj bezbednosti".
-Investicije u oblasti solarne energije kupaca-proizvodjača karakterišu kratko vreme za realizaciju investicije, zajedničko ulaganje državnog i privatnog kapitala, ili samo privatnog uglavnom kod komercijalnih kupaca, korišćenje celokupne proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, uz značajnu nezavisnost i niže troškove samih proizvođača- navelo je Ministarstvo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR