Glas Javnosti

RUSKI SUD KAZNIO FEJSBUK zbog nebrisanja sadržaja ZABRANJENOG u RUSIJI

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Moskovski sud kaznio je kompaniju Fejsbuk (Facebook) sa 17 miliona rubalja ( oko 200.000 evra) zbog toga što nisu sa svoje društvene mreže uklonili informacije za koje je zakonom zabranjeno širenje u toj zemlji.  

 

Iz istih razloga sud je kaznio i  tehnološku kompaniju Telegram sa deset miliona rubalja (oko 114.000 evra), objavila je agencija TASS. Već ranije je moskovski sud izrekao kazne i drugim IT kompanijama, poput Gugla (Google), Tvitera (Twiter) i TikTok-a, zbog nepoštovanja zakona. 

Konkretno, u četiri slučaja obe kompanije su prekršile član Administrativnog zakonika koji se bavi obavezom uklanjanja neželjenih informacija sa veb lokacije. 

 

Sud je i prošlog meseca već bio kaznio Fejsbuk iznosom od 26 miliona rubalja (oko 300.000 evra), kao i Telegram sa pet miliona rubalja (oko 57.000 evra)  zbog nepoštovanja ruskih zakona i uklanjanja spornih materijala sa ovih društvenih mreža -  kojima su, kako je obrazloženo, pozivani maloletnici da učestvuju u neovlašćenim demonstracijama u Moskvi, precizirala je agencija TASS. 

 

U maju je sud takođe odlučio da novčano, iz istih razloga, kazni i Tviter i to sa iznosom od 19 miliona rubalja (oko 210.000 evra), a u aprilu sa 8,9 miliona rubalja (oko 102.000 evra).

Novčane kazne nisu izbegli ni informatički giganti Gugl i Tik Tok, preneli su mediji.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR