Glas Javnosti

RUSIJA PREKINULA ISPORUKU STRUJE FINSKOJ: Prvi drastični korak otkako je Baltik odlučio da uđe u NATO

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju današnji podaci finskog operatera sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

Kako prenosi Rojters, Inter RAO je saopštio u petak da će od subote u 1:00 h posle ponoći po lokalnom vremenu prestati da izvozi struju u Finsku "do daljeg" jer nije izmiren račun za struju koja je od 6. maja prodata preko panevropske berze Nord Pul.

Dotok ruske električne energije u Finsku je pao rano u subotu sa 87 megavata na nulu, prema podacima Fingrida.Finski mrežni operater je naveo u subotu da ruske isporuke može da nadoknadi kupovinom švedske električne energije i povećanjem domaće proizvodnje, te da je obustava ruskih isporuka nastala zbog mera ograničenja plaćanja koje su uvele zapadne zemlje.

- Zbog ovih ograničenja plaćanja za isporučenu rusku električnu energiju više se ne mogu izvršavati. Suspenzija je stoga više posledica, a ne ruska kontramera - naveli su Fingrida.

Finski operater, prema čijim podacima Rusija učestvuje sa oko 10 posto u podmirivanju ukupne potrošnje struje u Finskoj, saopštio je prošlog meseca da se pripremio za mogućnost da Rusija smanji isporuke električne energije ograničavanjem kapaciteta prenosa za trećinu, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR