Glas Javnosti

Rusija nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Moskva nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu koje posluju u Rusiji, saopštio je ministar trgovine i industrije, Denis Manturov.

Mnoge zapadne firme odlučile su da napuste Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu, a Moskva je radila na zakonu koji bi državi omogućio zaplenu imovine kompanija koje napuste zemlju, prenosi SEEbiz.
- Ne zanima nas nacionalizacija preduzeća ili njihovo gašenje, ne daj Bože - rekao je u petak ministar industrije i trgovine u donjem domu parlamenta,piše Ekapija.
On je zahvalio zastupnicima što su u prvom čitanju u maju prihvatili nacrt zakona koji državi omogućuje preuzimanje kontrole nad preduzećem u slučaju "iznenadnog odlaska" stranog partnera, "kako bi se spasila radna mesta i isplatile plate i porezi".


Nacrt zakona nije poslan u Dumu na drugo čitanje, podseća Reuters.
- Ovo je i poruka našim stranim partnerima da razmisle kakve odluke donose za svoje kompanije i kako. Želimo korektnu saradnju, na obostranu korist - rekao je Manturov.
On je dodao da uvek nastoje da pronađu ravnotežu interesa. Zasad nema slučajeva "lupanja vratima".
Moskva je već nacionalizovala imovinu nekih stranih kompanija, pa je tako dekretom predsednika Vladimira Putina 30. juna preuzela punu kontrolu nad gasnim i naftnim projektom Sahalin-2, pripremajući teren za istiskivanje Shella, Mitsuija i Mitsubishija.

Firme koje su odlučile otići pokušavaju da ublaže finansijske posledice tog poteza, sačuvaju radna mesta ruskih radnika i, u nekim slučajevima, zadrže mogućnost povratka, objašnjava Reuters.
Zapadne kompanije, uključujući Nike i Cisco, proteklih su se sedmica ubrzano povlačile iz Rusije zbog spekulacija o skorom usvajanju novih zakona. Odgoda usvajanja zakona o zapljeni imovine dala im je više vremena, tumači agencija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR