Glas Javnosti

Rusija i Saudijska Arabija spasile američku naftnu industriju

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Sporazum Rusije i Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje nafte omogućio je američkom naftnom sektoru da izbegne izbegne opasnu situaciju, piše „Njujork tajmsa“.

„Američka naftna industrija je, možda, uspela da izbegne opasnu situaciju. Rusija i Saudijska Arabija, koje su se pre samo mesec dana nadale da će uspeti da oslabe američke kompanije za preradu nafte, odustale su od pretnje da će poslati dodatnu količinu energenata na to, i bez toga, prepuno tržište. Oni su priznali da im ta igra samim nanosi štetu i umesto toga postigli su preliminarni sporazum o smanju proizvodnje“, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, ova promena politike omogućiće američkim kompanijama da postepeno smanje proizvodnju, na sopstvenim uslovima.

„Američke naftne kompanije su izbegle najgori scenario“, smatra ekspert za energetiku Emi Majers Džafe iz američkog Saveta za međunarodne odnose.

„Bankrotstva će, ipak uslediti, ali se sada ne moramo plašiti da će biti uništena cela grana, pošto je najgori deo rata cenama iza nas“, dodala je analitičarka.

„Kako očekuju analitičari, cena nafte koja je samo pre šest godina bila iznad 100 dolara za barel, u doglednoj budućnosti će biti ispod 40 dolara“, piše „Njujork tajms“. Ipak, naglašava list, „očigledno je izbegnuto da se cena nafte spusti ispod 10 dolara za barel“.


Međutim, američke naftne kompanije već smanjuju na hiljade radnih mesta, prekidaju rad na naftnim poljima. Smanjenje potražnje za naftom u svetu može dovesti i do toga da američki izvoz u potpunosti nestane. 

Prema procenama lista, mnoge američke kompanije će kupiti veće korporacije.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR