Glas Javnosti

ROK DO PETKA ZA ODLUKU: Rad u Slovačkoj po novim uslovima za Fijatove radnike

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Fijatovim radnicima je do narednog petka produžen rok za prijavljivanje za odlazak na rad u Slovačkoj po novim uslovima.

Kako je agenciji Beta rekao član pregovaračkog tima i predstavnik radnika Đorđe Milojević, kompanija je ponudila radnicima mogućnost da rade u Slovačkoj u trajanju od dve godine po jednoj opciji, a po drugoj opciji tri meseca rada u Slovačkoj, a jedan mesec da budu kod kuće, sve u ukupnom trajanje do dve godine.
Za prvu opciju ostaje ranije najavljeni bonus od 11.000 EUR pre polaska i 6.000 EUR po povratku iz Slovačke.U drugoj varijanti "tri plus jedan" ima izmena u visini bonusa koji se umanjuje srazmerno vremenu radnog angažovanja.
Kako je rekao predsednik sindikata Nezavisnost u FCA Zoran Stanić u okviru ove opcije radnici bi platu primali "u delovima". Za vreme koje provedu kod kuće primaće minimalac, a za vreme rada u slovačkog fabrici predviđene su tamošnje zarade, piše Ekapija.
Kako navode sagovornici Bete, radnici koji se ne opredele za odlazak u Slovačku, odlaze iz kragujevačke fabrike uz otpremninu od 790 EUR po godini radnog staža u FCA.
Đorđe Milojević je rekao da Fijat poziva radnike da se prijave za odlazak u Slovačku i ocenio da "hoće na silu" da radnike pošalju u Slovačku.
Zoran Stanić smatra da odlazak u Slovačku nije dobra opcija za kragujevačke radnike i slovačku fabriku automobila nazvao "radnim logorom" iz kojeg "beže" radnici.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR