Glas Javnosti

REKORDNI PAD DOLARA: Rekordno opadanje američkog dolara u odnosu na rivalske valute

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Američki dolar je na putu da zabeleži najgoru trgovačku nedelju prema vodećim rivalskim valutama od početka februara, pošto je posustao zamajac njegovog nedavnog vrtoglavog skoka od 10 odsto.

Doskorašnji uspon dolara bio je podržan „begom” investitora u sigurna utočišta, usled pada cena akcija na berzama zbog straha od uticaja rastuće inflacije i ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, nakon rasta tokom svih, osim u poslednje dve nedelje, od ukupno 14, dolarski indeks će, kako se čini, završiti današnje trgovanje s gubitkom vrednosti od 1,6 procenata na nedeljnom nivou, izveštava Rojters.

Indeks, koji prati vrednost dolara prema korpi šest glavnih valuta, oslabio je danas za 0,1 procenat na 102,82 poena u odnosu na četvrtak, dok je prošlog petka zaključen na najvišem nivou od januara 2003, na 105,01 poena, prenosi Tanjug.

Analitičari kažu da slabljenje dolara delimično odražava nedavni pad prinosa (prilagođenih za stopu inflacije) na američke državne dužničke hartije, ali dodaju da je upitno da li će slabljenje dolara potrajati.

Ostale valute koje se smatraju sigurnim utočištima takođe su ojačale ove nedelje jer su akcije na globalnim tržištima bile pod pritiskom, mada su se u Evropi danas blago oporavile.

Švajcarski franak je na putu da ostvari nedeljni dobitak od preko 3,0 odsto prema dolaru, dok je japanski jen beleži rast prema američkoj valuti od skoro 1,0 odsto.

„Švajcarac” je, prema poslednjim raspoloživim podacima, danas ojačao za četvrtinu procenta na 0,97040 franaka za dolar, dok je jen skliznuo za 0,2 posto na 128,060 jena za dolar.

Evru je takođe koristilo slabljenje dolara, pri čemu beleži sedmični rast od 1,7 procenata, a danas se trguje na nepromenjenom nivou od 1,05875 dolara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR