Glas Javnosti

RECEPTI ZA UŠTEDU: Skuvajte ručak kod kuće, PONESITE na posao i SAČUVAJTE 400 evra, a evo i KAKO

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Većina zaposlenih hrani se po obližnjim pekarama, marketima i restoranima, a nije potrebno mnogo truda da se hrana pripremi, a tako dosta novca uštedi.

Na poslu provodimo osam sati dnevno, pet dana nedeljno (neki i više) i najmanje 22 dana mesečno. Retko ko uspe da "izdrži“ i da ceo dan ne jede ništa. Mi ostali se snalazimo, neko kupuje uglavnom po pekarama (suvu hranu), neko uzima gotova jela u marketima ili ih naručuje.

U svakom slučaju, dosta novca ostavljamo na hranu koju kupujemo na poslu! A kada bismo se potrudili i izdvojili malo vremena da spremimo obroke kod kuće, ne samo da bismo se hranili zdravije, već bismo i dosta uštedeli!

Koliko košta "gotova" hrana?

Kupovanje ili naručivanje hrane na poslu dnevno u proseku košta oko 400 dinara. Ako pođemo od toga, za 22 radna dana koliko ih prosečno ima u mesecu, na hranu na poslu izdvajaćete minimum 8.800 dinara mesečno. To znači da vam na "luksuz“ hranjenja po prodavnicama, pekarama i menzama oko firme, godišnje ode oko 105.600 dinara ili 895 evra!

A kada biste hranu spremali kod kuće mogli biste, prema našoj računici (a i receptima) da uštedite priličnu sumu novca!

Iako nije jednostavno sračunati koliko para će neko uložiti u kupovinu namirnica (zavisi i od ukusa i odabira hrane) i spremanje obroka kod kuće, pokušaćemo da to izvedemo. Sve cene uzeli smo iz jednog od većih trgovačkih lanaca, ali ni na pijaci, ako uzimate sveže povrće, nema mnogo razlike.

Od domaćih špageta po graška

Tako, na primer, za spremanje jednog obroka špageta sa mlevenim mesom potrebno je oko 200 grama mesa, 250 grama špageta i oko 250 grama soka od paradajza (ili svež paradajz u sezoni), uz glavicu crnog luka i malo ulja. S obzirom na to da je cena za 450 grama mlevenog svinjskog mesa 290 dinara, pakovanja špageta od 500 grama 100 dinara, a gotovog paradajz soka od pola litre 76 dinara, ova količina dovoljna je za dva obroka.

Kada se sabere, to je oko 466 dinara, plus oko 50 dinara maksimum za sve začine – so, ulje, crni luk... Dakle, računica za jedan obrok špageta iznosi maksimum 258 dinara.

Drugi obrok, recimo, može da bude pileći batak i pire krompir, uz svež kupus kao salatu. Pakovanje od pola kilograma pilećih bataka košta 250 dinara, što znači da je jedan obrok (pola od toga, 250 grama) oko 125 dinara. Kilogram krompira iznosi oko 30 dinara, pa je za 250 grama potrebno izdvojiti 7,5 dinara. Svež kupus je oko 50 dinara za kilogram, pa vas za jednu salatu od 200 grama izađe oko 10 dinara. Ovakav obrok koštaće vas ukupno samo 143 dinara, s tim da opet treba dodati još oko 50 dinara maksimum za dodatke (mleko za pire krompir, so, ulje, sirće...), što na kraju izađe na oko 200 dinara.

Obrok i za 80 dinara

Takođe, ako ste ljubitelj čorbi i supa, možete lako napraviti kod kuće, i to za nekoliko dana, ako uzmete, na primer, zamrznuto povrće. Takva mešavina za čorbu od 450 grama košta 105 dinara. Kada se skuva i izblendira, dodaju se začini i zaprška po želji, a za to vam ne treba ukupno više od 150 dinara, a imaćete čorbu za tri dana.

Jedan dan možete skuvati i, na primer, grašak. Pakovanje od 450 grama smrznutog graška košta 95 dinara, a možete ga raspodeliti sigurno na dva, možda čak i tri obroka. Ako pravite grašak bez mesa, izaći će vas jeftinije, samo treba dodati luk (crni, a može i beli), šargarepu, zapršku, i mirođiju. Kada se sračuna, po obroku je to maksimalno oko 80 dinara (grašak 225 grama, plus začini i hleb).

Unsplash/Pablo Merchán Montes
Ako ste ipak ljubitelj mesa, još jedan pileći obrok koji ne košta mnogo. Obrok od pilećeg belog mesa, spanaća, čorbe i salate izaći će vas oko 275 dinara.

Naime, 400 grama smrznutog spanaća košta 66 dinara, dok je 650 grama belog pilećeg mesa oko 280 dinara. Za jedan obrok od nešto više od 300 grama piletine i 200 grama spanaća treba da izdvojite 173 dinara. Tome treba dodati porciju čorbe (oko 50 dinara), hleb (20 dinara), salatu (10 dinara) i sve potrebne začine (20 dinara).

Nedeljno hiljadarka

Kada se podvuče crta, ako biste uzeli kombinaciju ovih jela na nedeljnom nivou, odnosno za pet radnih dana, na hranu biste potrošili maksimalno oko 1.070 dinara. Za ovakvu računicu uzeli smo da dva puta nedeljno jedete špagete (što je u ovim primerima i najskuplji obrok), odnosno po 258 dinara. Ostala tri dana pileći batak, pire krompir i kupus - 200 dinara, grašak - 80 dinara i čorbu, pileće belo meso, spanać i salatu - 275 dinara.

Samo prema ovakvoj računici, na obroke koje jedete na poslu, ali ih pripremate kod kuće mesečno ćete potrošiti oko 4.708 dinara (kada se računaju 22 radna dana). A to je skoro pa duplo manje novca od mesečno potrošenih 8.800 dinara na hranu koju kupujete usput.

Na godišnjem nivou računica je još uočljivija, pa ćete umesto 105.600 dinara (895 evra), spremanjem hrane kod kuće potrošiti 56.496 dinara (479 evra). A to je ušteda od 49.104 dinara ili oko 416 evra!

I ne samo da je jeftinije, nego je i daleko zdravije. Pa, razmislite, prenosi 24 sedam.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR