Glas Javnosti

RATNI PROFITERI! Kriza sa naftom donela OGROMNE profite za ovih PET KOMPANIJA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Srpska poslovica nama na ovim prostorima je daleko poznata. Ali, sada su je upoznali i oni koji su se obogatili od energetske krize nastale posle sukoba u Ukrajini. Ovde su, naravno,profitri kompanije u energetskom sektoru, koje su u sklopu izveštaja o poslovanju u prvom kvartalu ove godine prijavili nesvakidašnje visoke nivoe ostvarene dobiti koje nisu uspela da smanje ni prekidanja njihovog poslovanja u Rusiji.


Tako su u poslednje dve nedelje Ekson Mobil, Ševron, Ekvinor, Britiš petroleum, Šel i drugi giganti energetske industrije redom prijavili prihode koji se broje u milijardama evra. Norveški Ekvinor je u odnosu na prošlu godinu učetvorostručio svoje prihode, Britiš petroleum udvostručio, dok je Šel utrostručio svoje profite. Profit su umnožili i Ekson Mobil i Ševron.

Ekvinor

Norveški energetski gigant Equinor izvestio je u sredu da mu je dobit u prvom tromesečju više nego učetvorostručena. Na to je uticao skok cena gasa u Evropi u periodu niskih zaliha i ograničenog snabdevanja zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit pre poreza u prvom tromesečju je više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara. Ukupni prihod je više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara. Prodaja prirodnog gasa sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Evrope da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla da izgubi pristup ruskom gasu.Prosečna fakturisana prodajna cena prirodnog gasa u Evropi bila je u prva tri ovogodišnja meseca 345 odsto viša nego u prvom tromesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška kompanija, prenosi Poslovni dnevnik.

Britiš petroleum

Profit Britiš petroleuma u prva tri meseca ove godine se više nego udvostručio u poređenju sa istim periodom 2021. godine. Energetski gigant knjiži profit od rekordnih 2,6 milijardi dolara.

Rekord je time veći što je Britiš petroleum izašao iz partnerstva sa ruskim Rosnjeftom zabeleživši gubitak od 25,5 milijardi dolara. Glavni razlog za rekodnu zaradu je naglo povećanje potražnje za naftom i njenim derivatima u postpandemijskom periodu.



Prvi čovek Britiš petroleuma Bernard Luni je u novembru 2021. godine tržište energentima opisao kao "mašinu za pravljenje novca". U međuvremenu, rat u Ukrajini je doveo do dodatnog povećanja cena energenata, jer je Rusija najveći proizvođač sirove nafte posle Saudijske Arabije i dominantni proizvođač prirodnog gasa u svetu, prenosi RTS.

Ekson i Ševron

U izveštaju koji su objavili 29. aprila, Ekson Mobil je prijavio kvartalne prihode od 5,5 milijardi dolara što je više od duplo nego prošle godine.

Isti dan, Ševron je prijavio prihode od 6,3 milijarde dolara, što je tri puta više nego krajem prvog kvartala 2021. godine.

- Finansijski rezultati u prvom kvartalu su povećali prinos na uloženi kapital na 14,7 odsto, te je naš bilans dodatno ojačao, rekao je Majk Virt, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Ševron.

Šel

Britanski naftni div Šel ostvario je u prva tri meseca ove godine najveću kvartalnu dobit od 2008. godine, u iznosu od 9,1 milijardi dolara, zahvaljujući visokim cenama nafte i gasa. Prilagođena dobit Šela je gotovo utrostručena u odnosu na 3,2 milijarde dolara zabelezenih u prvom tromesečju prošle godine, i za 2,7 milijardi veća od profita u četvrtom kvartalu 2021. koji je iznosio 6,4 milijarde dolara, prenose zapadne agencije.


Izveštaj Šela podstakao je ekološke aktiviste i političare da ponovo zatraže uvođenje jednokratnog vanrednog poreza na dobit naftnih i gasnih kompanija koja je uglavnom rezultat skoka cena energije. Britanski premijer Boris DŽonson je, kako ocenjuje "Blumberg", izgleda već odbacio takvu mogućnost navodeći da bi to obeshrabrilo vitalne investicije u domaće snabdevanje energijom.Šel je potvrdio da je knjigovodstveno otpisao 3,9 milijardi dolara imovine na ime izlaska kompanije iz poslova u Rusiji, uključujući projekat tečnog prirodnog gasa Sahalin-2.

Petrobras

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro pozvao je državnu naftnu kompaniju Petrobras da više ne podiže cene goriva, jer bi novo poskupljenje, prema njegovim rečima, moglo da dovede do bankrota Brazila i da izazove "nacionalne potrese".


Njegove primedbe su usledile kada je brazilski naftni gigant objavio poslovne rezultate za prvi kvartal, pri čemu je neto dobit Petrobrasa skočila više od 40 puta na 44,56 milijardi reala (8,9 milijardi dolara).

- Petrobras, mi smo u ratu. Petrobras, ne podižite više cene goriva. Vaš profit je kao silovanje (nacije), to je nerazumno - rekao je Bolsonaro u nedeljnom obraćanju naciji koje je prenošeno uživo na društvenim mrežama, izveštava Rojters.

Petrobras vezuje svoje cene goriva za međunarodne cene nafte i ne subvencioniše gorivo za Brazilce, zbog čega mnogi ljudi zahtevaju da se ograniče cene benzina i dizela koje su nedavno porasle, što je naštetilo Bolsonarovoj popularnosti uoči predsedničkih izbora u oktobru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR