Glas Javnosti

RATARI SE JOŠ BUNE: Država za proizvođače suncokreta u Srbiji odredila subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Registrovana poljoprivredna domaćinstva u Srbiji koja su proizvela suncokret ove godine dobiće subvenciju iz republičkog budžeta od 7,8 dinara po kilogramu, odlučila je Vlada Srbije.

Vlada, međutim, nije navela koliko je novca namenjeno za to, već da će program, kako je navedeno, trajati do utroška sredstava, prenosi portal Ekapija.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig Milan Marković rekao je za Betu da je uredba dobra jer je odobrena subvencija, ali da nisu ispunjeni svi zahtevi iz nedavnog protesta i sva obećanja Vlade Srbije.



- Dobro je što je država donela odluku da pomogne proizvođačima suncokreta, ali nije prihvatljivo da u njoj nema propisane minimalne otkupne cene, nema garancije da ćemo dobiti 73 dinara po kilogramu, kao ni da će svi dobiti podršku jer će mere trajati do utroška sredstava - rekao je Marković.

Dodao je da je država kriva što je zabranila izvoz ulja, pa uljare nisu mogle da prodaju zalihe i zbog toga proizvođačima nude cene koje su ispod troškova proizvodnje.

Marković je rekao da su uljare počele otkup suncokreta, da je ona promenljiva, akontna je 62 dinara po kilogramu, a ako je konačna na dan otkupa, ona je danas 65 dinara po kilogramu, što sa 7,8 dinara državne podrške iznosi 72,8 dinara, a ne 73 kako je Vlada Srbije obećala u pregovorima, nakon nedavnih protesta.


Uljare su, kako je rekao u početku žetve pravile problem zbog visine vlažnosti zrna i nudile su niže cene od 65 dinara ako je ona iznad 10 odsto, a kada su shvatili da su prinosi zbog suše prepolovljeni i da neće biti dovoljno te sirovine za otkup, ne prave problem.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR