Glas Javnosti

RATARI NISU U POTPUNOSTI ZADOVOLJNI DOGOVOROM: Deo zahteva ispunjen, ali smo razočarani

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković rekao je za agenciju FoNet da su posle sastanka sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković razočarani.

On je naveo da je deo zahteva za stočare ispunjen, ali da su ratari u teškoj situaciji, prvenstveno jer će jesenju setvu početi bez veštačkog đubriva.

Kako je rekao, ministarka je na sastanku govorila šta je sve ispunjeno.


Matković je istakao da neće biti plavog dizela za poljoprivrednike i da će poljoprivrednici i dalje morati da plaćaju gorivo po punoj ceni, a potom čekati da država refundira propisani deo povrata novca.

On je rekao da im država i dalje ne vraća punu visinu akcize na gorivo.

Matković je dodao da država ne prihvata odgovornost za to što su prošle godine stvorene zalihe i što su silosi i sada puni, zbog čega poljoprivrednici imaju problem, jer nemaju mogućnost da žitarice stave na lager, već ih primoravaju da prodaju odmah po ceni koja im ne odgovoara.

On je rekao da su im u Ministarstvu obećali da subvencije po hektaru neće biti manje od 18.000 dinara, a da se razmatra mogućnost da one 2024. budu i uvećane do 300 evra, kao ni da premija za mleko neće biti niža od 19 dinara po litru.


Matković je dodao da je država rekla da će videti kako da pomognu oko otkupne cene kukuruza i da se razmatra da se naredne godine predloži zakon kako bi se izjednačile berzanske cene u Srbiji sa berzama u regionu.

„Pšenica u Segedinu košta 33 dinara, a u Subotici ta ista pšenica košta 18 dinara“, rekao je Matković.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR