Glas Javnosti

RAST PROIZVODNJE: Proizvodnja rudarskog sektora prošle godine za 22,6% veća nego u 2021.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sektor rudarstva u Republici Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje koja je prošle godine bila za 22,6% veća nego 2021. godine, čime je dostignut udeo u BDP-u od 2,4%. Da bismo nastavili u pravom smeru neophodna nam je snažna struka, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na obeležavanju 77 godina Rudarsko-geološkog fakulteta.

Čestitajući profesorima i studentima na postignutim uspesima na obrazovnom i naučnom planu, Đedović je rekla da su energetska kriza, energetska tranzicija i aktuelni globalni izazovi, iznova naglasili značaj mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta, navedeno je na sajtu ministarstva.
- Naš cilj je održivo rudarstvo. Buduće strateške pravce moramo da definišemo svi zajedno, na krajnje odgovoran i posvećen način, vodeći računa pre svega o nacionalnim i ekonomskim interesima uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, rasta proizvodnje mineralnih sirovina, siguran okvir za investiciona ulaganja i puno uvažavanje i primenu svetskih standarda - naglasila je ministarka, prenosi portal Ekapija.

Podsetila je da Rudarsko-geološki fakultet decenijama unazad "daje značaj doprinos razvoju rudarstva i geologije i izrazila uverenje da će tako ostati i u budućnosti".
- U sadejstvu sa vama, uvažavajući reč struke i nauke, bićemo spremniji i odlučniji za period koji sledi - poručila je Đedović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR