Glas Javnosti

RADNICI U SRBIJI BEZ PRAVA NA GODIŠNJI ODMOR: Gorki karantin - manja plata i bolovanje ili odmor "po nalogu gazde"

Ekonomija
Autor:

Radnici u Srbij rade i podnose sve nedaće samo da bi sačuvali radno mesto, a još jednom se pokazalo da status zaposlenih ne važi u toj meri od zakonskih rešenja, koliko od dobre volje poslodavca.

Firme u Srbiji imale su drugačije aršine kada je u pitanju samoizolacija radnika tokom pandemije korona virusa. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) zato je podnela inicijativu Ministarstvu rada kojom traži da se donese zakonski akt koji na jedinstven način uređuje visinu zarade tokom samoizlocije zbog virusa korona.

Glavni povod je različita praksa poslodavaca - od isplate pune plate do njenog umanjenja, a posebno što su mnogi radnicima za period proveden u samoizolaciji retroaktivno uručivali rešenja o korišćenju godišnjeg odmora.

- Dešava se da veliki broj poslodavaca radnicima koji su bili u samoizolaciji, za taj period retroaktivno uručuje rešenja za godišnji odmor. Uglavnom su to neiskorišćeni dani od prethodne godine. U nekim slučajevima zaposleni dobijaju punu platu. Treće rešenje, koje većina poslodavaca primenjuje, jeste da period samoizolacije tretira kao bolovanje i isplaćuje 65 odsto od zarade - kaže predsednica ASNS, Ranka Savić.

Ona navodi, da zbog toga ASNS smatra da je neophodno da se utvrde jasna pravila i da se definiše da li je to bolovanje.

Ako jeste, treba dati mogućnost onim poslodavcima koji mogu da isplaćuju 100 odsto zarade radnicima i za vreme provedeno u samoizolaciji, da to i čine. S druge strane, kako ističe, ako se taj period definiše kao bolovanje zaposlenom neće moći da bude uručeno rešenje o korišćenju godišnjeg odmora.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR