Glas Javnosti

Računovođe traže hitno rešavanje problema u sistemu elektronskih faktura

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

I posle nešto više od mesec dana obavezne primene e-faktura za sve PDV obveznike, privrednici se u velikom broju žale kako na propise, tako i na tehničke probleme.

Udruženje “Računovodstvena komora Srbije” poslalo je ministru finansija predloge za otklanjanje problema, ali i unapređenje funkcionisanja sistema.

“U roku predaje PDV prijave za januar mesec i na osnovu svih problema koji se javljaju u funkcionisanju sistema elektronskih faktura od 1. januara 2023. godine od početka primene e- faktura, uputili smo ispred RKS, kabinetu i ministru finansija, 14 stručnih predloga da se otklone sistemski problemi i obezbedi pravna sigurnost u radu”, kaže predsednica Udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS) Snežana Mitrović.


U cilju otklanjanaja pravne nesigurnosti u radu i velikih problema u funkcionisanju sistema elektronskih faktura (SEF), jedan od najznačajnijih predloga prema rečima naše sagovornice je da na SEF budu prijavljena sva lica (obveznici poreza na dobit pravnih lica i obveznici poreza na prihode od samostalne delatnosti), kojima PDV obveznici vrše promet dobara i da se doda status dobrovoljni korisnik, kako bi se rešio veliki problem, zbog sadašnje obaveze unosa pojedinačne evidencije PDV.

Takođe, predlog je i da se izbace poreske grupe iz e-faktura, i da se taj deo izveštavanja obezbedi kroz PDV prijavu koja se dostavlja u Poresku upravu.

“Unos PDV kategorija je opterećenje za neobučene komercijaliste, koji su ovlašćeni korisnici SEF, kada ima više PDV kategorija, odnosno poreskih grupa za promet, po osnovu koga se formira e-faktura i zbog toga se uvode u pravnu nesigurnost i računovođe koje vode poslovne knjige i knjiže e-fakture. Uređenost PDV evidencija kroz unapređenu PDV prijavu za poreski period, omogućilo bi da se unapredi i SEF koji je sada previše komplikovan”, ističe Mitrović.

Ona dodaje da ako ovakvi problemi postoje na skoro samom početku funkcionisanja SEF, postavlja se opravdano pitanje, šta tek može da se očekuje na kraju godine kada bude mnogo više podataka u samom sistemu.


Jedan od predloga je i da se u slučaju kada za e-fakture, koje ne prolaze u SEF zbog ne funkcionisanja sistema, izdavalac dobije status da je poslata, a primalac dobije status na kome piše “greška”, omogući da takve fakture sistem ponovo automatski šalje.

“Takođe, kada kupac prihvati e-fakturu koju izdavalac može da stornira bez njegovog znanja, smatramo da bi to trebalo nekako drugačije trebalo da se reši i da primalac e-fakture koju je odbrio, dobije odmah informaciju da je e-faktura stornirana. Ovo je važno unaprediti, zbog PDV evidencija i zbog pravne sigurnosti”, napominje Mitrović.

Udruženje je ministarstvu finansija poslalo i predlog da se SEF poveže sa Agencijom za privredne registre, gde bi moglo da se stavi ograničenje za kupca koji je ugašen ili kome je oduzet PIB, da ne bi moglo dalje se fakturiše na SEF jer bi se na taj način obezbedila pravna sigurnost u radu.

Računovođe su uz pomenute poslale još nekoliko predloga da se unapredi funkcionisanje sistema elektronskih faktura, ali i ocenu informatičara koji smatraju da je krajnje rešenje vrlo nepraktično.

Privrednici, ali pre svega računovođe očekuju da će ministarstvo finansija uvažiti njihove predloge, da bi se hitno otklonili problemi pri funkcionisanju SEF

Izvor: biznis.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR