Glas Javnosti

Prošla godina se pokazala veoma dobrom: Građevinski radovi porasli za 10 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vrednost izvedenih građevinskih radova izvođača iz Srbije, u periodu januar - decembar 2023. je bila solidna, pokazuje zvanična statistika

Vrednost izvedenih građevinskih radova izvođača iz Srbije, u periodu januar - decembar 2023, porasla je za 14,9% u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama veća za 10,1% nego u istom periodu prethodne godine.

To je solidan rast cele grane ali kada je u pitanju stanogradnja, situacija nije tako sjajna. Kako je navedeno u Mesečnom statističkom biltenu Republičkog zavoda za statistiku, vrednost izvedenih radova na zgradama, u tom periodu u stalnim cenama, smanjena je za 2,9%, dok je na ostalim građevinama povećana za 17,9%.


To, kod stanova, znači da se smanjio i obim izvedenih radova. Slika nije dobra ni kada se pogledaju buduće investicije.

Statistički podaci pokazuju da je ukupan broj izdatih građevinskih dozvola u januaru 2024. veći za 3% u odnosu na isti period prethodne godine. Broj izdatih dozvola za zgrade, prema podacima RGZ, u januaru ove godine veći je za 10,7%, dok je broj izdatih dozvola za ostale građevine manji za 22,4% nego u istom mesecu 2023.
Međutim, kako kaže Mesečni statistički bilten 01/ 2024, broj stanova u januaru 2024, u odnosu na isti period 2023, prema izdatim građevinskim dozvolama, manji za 41,4%, dok je površina stanova, prema izdatim dozvolama, manja za 36%.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR