Glas Javnosti

PROSIPALI JAGODE KOD LOZNICE: Niska otkupna cena jagode izazivala nezadovoljstvo proizvođača

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako nezvanično saznajemo deo uzgajivača jagode u znak nezadovoljstva zbog niske prodajne cene ovog voća prosuo je svoje proizvode na otkupnom mestu u pocerskom selu Volujac. Kako saznajemo, cena jagode danas se kreće između 80 i 90 dinara, što kako kažu proizvođači ne može da pokrije troškove proizvodnje i sezonskih radnika.

Ističu da je nastao problem prilikom izvoza, te hladnjačari nisu kupovali jagode. Ovo je uslovilo manju prodaju i broj kupaca.

Cena jagode na šabačkom pijacama iznosi se od 100 do 150 dinara, ali domaće tržište ne može da distribuira količinu voća namenjenu izvozu.


Proizvođači neradno javno govore za o problemima sa kojima se susreću, ali su složni u stavu da je ova cena neodrživa sa ekonomskog aspekta za njih.

-Kada saberemo sve troškove, uloženo i cenu koja je svakog dana sve niža ne možemo da dobijemo pozitivnu računicu. Tako je unazad godinama i ništa se ne menja. Kada nam kažu da menjamo proizvodnju pitamo šta da gajimo i od čega da živimo - kaže jedan od jagodara.

Na pitanje o ceni od 500 dinara na pijacama u glavnom gradu odgovaraju da nije realna i da su to minimalne količine koje su nakupci preprodali.


-Danas sam tonu prodao po ceni od 85 dinara, a to je moralo da bere više od 15 radnika. Dnevnica je 4000/4500 dinara plus prevoz radnika. Izračunajte to sve. A gde je naš rad, uloženo. Zaista ne znam šta da kažem na celu situaciju.

Vremenske prilike ne idu na ruku jagodarima, te kišno vreme utiče na osetljivo voće koje se transportuje u inostranstvo, prenosi K01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR