Glas Javnosti

Proizvodnja u skoku: Kinezi u Boru proizvode oko četvrt miliona bakra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se proizvede gotovo četvrtina bakra koji napravi najveći kineski proizvođač, Ziđin Majning Grupa

Predsednik korporacije Ziđin Majning Grupe Zou Lajčang izjavio je danas da udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, iznosi 24 odsto u ukupnoj proizvodnji ove korporacije.

– Prošle godine proizveli smo više od miliona tona bakra i 68 tona zlata. Mi smo prvi po proizvodnji bakra i zlata u Kini. U Boru imamo dva ogranka i oni su doprineli  proizvodnji sa 240.000 tona bakra, čiji je udeo u našoj korporaciji 24 odsto – rekao je Lajčang.

On je, tokom sedmodnevne posete novinarskih ekipa iz Srbije Kini, čiji je cilj upoznavanje modernog i zelenog rudarstva Ziđin Majning Grupe. Korporacija je u odnosu na 2022. godinu imala rast profita od pet odsto.

– Trenutno smo u formiranju naših petogodišnjih planova i naravno Bor je deo tih planova. Mi ćemo u oblasti količine proizvodnje uraditi mnoge promene i neke ciljeve koje smo planirali za 2033. ostvarićemo ranije, 2028. godine – proučio je Lajčang.

Kako je naveo, svaki od ukupno 34 rudnika koliko imaju u svetu, rade u skladu sa ekološkim standardima.


– Prenosimo ekološku izgradnju u svaki rudnik koji razvijamo po najvišim standardima – naglasio je Lajčang.

Prema njegovim rečima, rudnik u Boru je bogat resursima i još uvek se nalazi u početnoj fazi.

– Verujem da će taj rudnik imati dug životni vek, uradili smo dosta bušenja i geoloških istraživanja. Sve više resursa je pronađeno tokom istraživanja, što će produžiti njegov životni vek – kazao je Lajčang.

Na pitanje koliko su zadovoljni radom rudnika Čukaru Peki, s obzirom da je to prvi zeleni rudnik u Srbiji, Lajčag je rekao da oni u svim rudnicima prate najviše standarde kako bi obezbedili zeleno rudarstvo.

– Verujem da ima još prostora za napredak kada je u pitanju taj rudnik – kazao je Lajčang.
Ziđin Majning Grupa ima više od 30 projekata u 16 zemlja, uključujući Srbiju, sa rudnicima u Boru i Majdanpeku.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR