Glas Javnosti

Proizvođači nezadovoljni KAJSIJE RODILE, ALI KVALITET LOŠ

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Posle četiri izuzetno loše godine, uzgajivači kajsija u Srbiji kažu da je ove godine rod mnogo bolji

Dok je negde rodilo i prerodilo, u drugim delovima, međutim, martovski mraz "ubio" je trećinu ploda. Kako proizvođači kažu, očekivani rod ove sezone je oko 20.000 tona, dok je u boljim godinama i dvostruko veći. Tvrde da naizgled idilična slika načičkanih plodova na stablima kajsije, ima i naličje. Plod je uglavnom sitan, kvalitet loš, pa nije čak ni za rakiju. I otkupna cena je veoma niska - prenosi Agroinfo.rs.

Za razliku od prošle godine kada je rodnost bila između osam i deset odsto zbog mrazeva koji su oštetili voće još u cvatu, ovogodišnji rod je oko 90 odsto.  U selu Miokovci kod Čačka, prestonici ovog voća, kažu da je kajsija rodila, ali problemima nije ni izbliza kraj.

- Četiri godine bilo je izuzetno loše, pre svega zbog grada, ali i drugih vremenskih neprilika - kaže uzgajivač Sava Todorović iz Miokovaca. - Ove godine je tako da je na nekim lokacijama rodilo i prerodilo, a na drugim mraz uništio rod. Tamo gde je mnogo rodilo, toliko je sitan plod da može u puščanu cev da stane.

Kako naš sagovornik kaže, kod otkupljivača cena je 35 dinara po kilogramu, što je nedovoljno da bi se isplatila berba i sakupljanje. Rakijašima će je prodati za barem dvostruko više.

- Nadnica je 3.500 dinara za branje i sakupljanje, a cena mizerna - kaže Sava. - Problem je što je i nadničare teško naći. Samo starije možemo da angažujemo, mlađi neće ni da prihvate. Procena je da će iz našeg kraja biti oko 300 vagona kajsije. Svoju kajsiju ove godine uopšte neću davati za konzumiranje, sve ide u rakiju.

Ni uzgajvači iz sela Begaljica u okolini Beograda, koji beru druge sorte, nisu zadovoljni godinom.

- Šta vredi što je toliko rodilo, kad je plod nikakav - kaže Milena Bugarčić. - U našem kraju svaka kuća ima kajsiju, ali uglavnom stabla liče na žalosne vrbe, savijene od ploda, koji je maltene samo koštica. Cena je tek loša. Dok su najbolji plodovi za hladnjače 70 dinara, oni čvršći koji nisu zreli do kraja, za sečenje, kompote i slično, koštaju 50 dinara, a najlošije su 35 dinara po kilogramu.

Kako naša sagovornica kaže, posebno je otežalo posao uzgajivačima drastično poskupljenje đubriva, za više od 300 odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR