Onima koji je uzgajaju malinu na organski način sleduje dodatnih 75 dinara, a takvih je u opštini Prijepolje sve više.
Jedan od začetnika organske proizvodnje maline u Prijepolju je Mirsad Obućina, koji sa svojom porodicom obrađuje malinjak u selu Osoje. Truda i rada ima mnogo ali se i isplati jer je cena roda ove maline mnogo veća od konvencionalne.
- Malinarstvom se bavim duže od tri decenije. Kada sam počinjao, u Prijepolju, a i okolnim gradovima nije postojala nijedna hladnjača za otkup, već smo rod prodavali u Pljevljima na pijaci u sirovom stanju. Sada su se vremena promenila - kaže Obućina.
Proizvodnja organske maline zahteva dosta više rada, nego u slučaju konvencionalne. Mirsad je tokom minule tri godine prošao put prelaska sa konvencionalne proizvodnje maline na organsku. Prvenstveno zbog pogodne klime za njeno uzgajanje i bolje zarade.
- Osnovna pravila organske proizvodnje malina su stajsko đubrenje malinjaka i ručno okopavanje. Osim stajnjaka, za bolji prinos koristi se i paletirano kokošje đubrivo koje je dozvoljeno u organskoj proizvodnji. Minimum dva puta okopavamo malinjak i uklanjamo travu bez upotrebe herbicida i prskanja protiv korova. Zaštita maline vrši se na biljnoj bazi, gde nemamo problema sa pčelarima i možemo da prskamo tokom dana jer preparati nisu otrovni - navodi Obućina, a prenose Novosti.
Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi u selu Osoje, već nekoliko godina uzgaja se malina bez upotrebe pesticida. Od 70 tona, koliko se prema procenama stručnjaka u prijepoljskom kraju proizvede organske maline, gotovo jedna trećina potiče iz malinjaka koji se nalaze u ovom selu.
- Za organsku malinu imamo siguran plasman, a samim tim i veću cenu. Prošle godine za kilogram ove maline hladnjačari su plaćali 270 dinara. Ove godine cena je 500 dinara, a ima nagoveštaja da bude i veća - dodaje Mirsad.
U pretežno planinskim selima Prijepolja uzgaja se malina na organski način, čiji je plasman, zahvaljujući ugovorima sa inopartnerima unapred obezbeđen. Malina iz ovog kraja osvojiće inostrano tržište. NJenom cenom zadovoljni su i proizvođači i izvoznici. Za kilogram organske maline otkupljivači plaćaju 500 dinara, a kompletan ovogodišnji rod izvoze. Otkup je bio zagarantovan, popularno "crveno zlato" otkupljivano je na parcelama.
Ove godine, malinari nisu imali problema ni sa beračima. Bilo ih je dovoljno i mogli su dobro da zarade.
- Sve zavisi ko kako bere, tri i po do četiri hiljade su berači dnevno mogli da zarade, što je jedna dobra direktorska plata - ističe Obućina.
(Glas javnosti)