Glas Javnosti

PROIZVEDENI PRVI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI U KRAGUJEVCU: Poznato kada će se naći na ulicama Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U fabrici Fiat Chrysler Automobiles u Kragujevcu proizvedeni su primerci prvog električnog automobila u Srbiji. Oni su namenjeni za takozvane kreš testove i ostala ispitivanja.

Uskoro će prvi modeli biti testirani i na ulicama Kragujevca.

Prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu, u toku testiranja – kada se mogu naći na ulicama

Kako je nezvanično potvrdio predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević, u toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u našoj zemlji.

Prva testiranja su obavljena u Kragujevcu, jer fabrika poseduje pistu za probu novih automobila, ali glavna sigurnosna ispitivanja – takozvani kreš testovi vrše se u inostranstvu.

Đorđević kaže da je, kada je testiran model fijat 500L pred početak serijske proizvodnje, oko 200 primeraka napravljeno samo za ispitivanje.

- Svaki od tih modela mora da prođe opsežna testiranja – sigurnosna ispitivanja, bočne udare... Svaki od njih treba na tim testovima da dobije određeni broj zvezdica kako bi bio potpuno siguran - naveo je Đorđević.


(Foto: Printskrin)

Uskoro novi model i na ulicama Kragujevca


Može se očekivati da se novi električni automobil testira i na ulicama Kragujevca, bar ukoliko bude sledio dosadašnju praksu Fijatovih modela.

Kada je testiran stariji brat, fijat 500L, on je zaštićen, u maskirnoj foliji vožen ulicama grada, ali i Šumadije, u jednom delu testova.

Đorđević očekuje da će tako biti i sa novim električnim automobilom.

Radnici iz inostranstva vraćeni u Srbiju, očekuju se nova zapošljavanja

Govoreći o broju radnika u kragujevačkoj fabrici i da li su spremni za serijsku proizvodnju novog modela, Đorđević kaže da jesu.

(Foto: Jutjub)

Navodi da su se radnici koji su bili na obukama u inostranstvu vratili u Srbiju u nekoliko faza, kao i da su odmah uključeni u poslove u vezi sa proizvodnjom novog automobila.

Pored toga, dodaje, uskoro će biti otvoreni i konkursi za prijem novih radnika koji će takođe proći neophodne obuke.

Nema potvrda iz Stelantisa

Iz kompanije Stellantis nisu želeli da potvrde informacije o prvim modelima proizvedenim u Kragujevcu, niti da li traju testiranja, ističući samo da je projekat u toku.

Još se ne zna tačan datum kada će prvi kragujevački električni mališan biti predstavljen javnosti, ali ni gde će to biti. Đorđević napominje da je to prvi električni automobil proizveden na Balkanu, kao i da bi bilo lepo da bude predstavljen u Srbiji.

Nekoliko datuma je u opticaju, a gotovo je izvesno da će novi model biti predstavljen na leto.

Iako se u javnosti govorilo da će ovaj električni automobil biti restilizovan model Fijatove pande, kompanija Stellantis nije to potvrdila niti objavila zvaničan naziv novog modela.

Više puta se u domaćoj javnosti spekulisalo oko izgleda automobila i cene, ali kompanija to još nije obelodanila.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR