Glas Javnosti

PROGNOZE ZA GORIVO NISU DOBRE: Opet skaču cene

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nova cena goriva je za dva do tri dinara veća nego što je bila protekle nedelje

Sa svetskog tržišta nafte i derivata ne dolaze nam lepe vesti praktično od početka godine, i cena nafte je u tom periodu porasla sa 75 na 85 dolara za barel brenta. Jednako su porasle i cene derivata na tržištu Mediterana. Taj trend je, u blažoj meri, obeležio je i proteklu nedelju, što se danas odrazilo na novu cenu goriva na srpskim pumpama.  

U nedelji koja je pri kraju i nafta i derivati su imali svoje uspone i padove, da bi se u petak zaustavile otprilike na nivou iz prethodnog petka. Dizel je na Mediteranu sa cenom od 817 dolara za tonu oko 0,8% jeftiniji a benzin sa 538 dolara 0,65% skuplji. Međutium, tokom nedlje cene su išle nekoliko procenata naviše tako da je prosek drugačiji.
A upravo tri proseci dnevnih kotacija su ono što utriče na cenu na domačim pumpama i danas je, kao i svakog u prethodne tri godine, cena na srpskim pumpama promenjena. Ovoga puta, kao i prethodne nedelje naviše.

Litar benzina BMB95 koštaće narednih sedam dana 190 dinar za litar a evrodizela 203 dinara za litar.

To je za tri dinara viša cena kod benzina a za dva kod dizela, nego što je bila do danas..

Ovime je nastavljen niz drugu nedelju zaredom sa povećanjem cena za obe vrste derivata.


Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR