Glas Javnosti

PROCURELE NAJSTROŽE ČUVANE TAJNE: Svetske banke dozvolile transfere 'prljavog' novca

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pojava informacije koje su slučajno postale vidljive ukazuju da su neke od najvećih svetskih banaka dozvolile kriminalcima, prvenstveno ruskim oligarsima, da prebacuju prljav novac na Zapad i to u visini od oko dva biliona dolara kako bi izbegli sankcije.

 

To je poslednje u nizu curenja tokom proteklih pet godina, kojim su razotkriveni tajni poslovi, pranje novca i finansijski kriminal. Takozvane "FinCEN" fajlove čini više od 2.500 dokumenata, od kojih većinu čine fajlovi koje su banke slale američkim vlastima u periodu između 2000. i 2017. godine.

U dokumentima se nalaze neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

Oni pokazuju da je najveća britanska banka HSBC dozvolila prevarantima da prebace više miliona dolara ukradenog novca širom sveta, čak i nakon što je saznala od američkih istratžitelja da je reč o prevari.

Američki "Džej-Pi Morgan" omogućio je jednoj kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna ko je vlasnik. Banka je kasnije otkrila da je moguće da je kompanija u vlasništvu mafijaša sa liste FBI-ja deset najtraženijih mafijaša.

U procurelim dokumentima tvrdi se i postoje dokazi da je jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koristio "Barklejs banku" u Londonu kako bi izbegao sankcije koje je trebalo da ga spreče da koristi finansijske usluge na Zapadu. Kako se navodi, jedan deo novaca korišćen je za kupovinu umetničkih dela.

Prema obaveštajnom odeljenju "FinCEN"-a, Velika Britanija se naziva "jurisdikcijom višeg rizika" poput Kipra. To je zbog broja kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se pojavljuju u izveštajima o sumnjivim aktivnostima (SAR). Više od 3.000 kompanija iz Velike Britanije imenovano je u datotekama "FinCEN"-a, više nego iz bilo koje druge zemlje.

Dokumenta pokazuju i da centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije.

Takođe, kako se navodi, Dojče banka je premeštala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, od terorista i trgovaca drogom.

Fajlovi pokazuju i da je britanski "Standard čarterd" prebacivao gotovinu za Arapsku banku više od deset godina, nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

Dokumenti su procureli u Bazfid njuz i podeljeni su sa grupom, koju čine istraživački novinari iz celog sveta, a koja ih je dostavila 108 novinskih organizacija u 88 zemalja.

"FinCEN" je američka mreža za istragu finansijskog kriminala. To su ljudi iz Ministarstva finansija SAD, koji se bore protiv finansijskog kriminala. Sumnje u vezi sa transakcijama izvršenih u američkim dolarima moraju da se šalju FinCEN-u, čak i ako se odvijaju izvan SAD.

Izveštaji o sumnjivim aktivnostima (SAR) primer su kako se te sumnje beleže. Banka mora da popuni jedan od tih izveštaja ako sumnja da se neki od njenih klijenata posluje nelegalno, a potom se izveštaj šalje vlastima.

Kako se navodi, banke bi trebalo da osiguraju da ne pomažu klijentima da peru novac ili ga premeštaju na načne kojima se krše pravila.

Prema zakonu, oni moraju da znaju ko su njihovi klijenti. Nije dovoljno podnositi SAR i uzimati prljav novac od klijenata, očekujući da će se vlasti pozabaviti problemom.

Ukoliko imaju dokaze o kriminalnim radnjama, one bi trebalo da prestanu da premeštaju novac.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR