Glas Javnosti

PREUSMERAVA SE TRANZIT GASA: Može li ruski gas preko turskog čvora da snabdeva celu Evropu?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rusija se sprema da tranzit gasa iz oštećenih gasovoda Severni tok preusmeri preko Crnog mora u Tursku. Gasovod Turski tok je jedini koji sada ruski gas doprema punim kapacitetom, a mogao bi biti i glavni za čitavu Evropu.

Tuska ima tri dotoka ruskog gasa - stari kroz Ukrajinu i dva direktna Plavi tok i Turski tok. Predsednici Putin i Erdogan dogovorili su se da se u Tuskoj napravi gasni hab iz kojeg bi mogao da se snadbeva ceo stari kontinent.
- Evropa razmišlja kako da obezbedi energiju za predstojeću zimu. Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na poslednjem sastanku sa gospodinom Putinom, dogovorili smo se o stvaranju gasnog čvorišta preko kojeg Evropa može da koristi ruski gas - rekao je turski predsednik, prenosi portal Ekapija.

Tursko gasno čvorište predviđa gradnju tri nova gasovoda. Turski mediji prenose - jedna trasa išla bi do Italije, druga preko Bugaske u Severnu Makedoniju, Albaniju i Srbiju - a treća, preko Rumunije, Mađaske u Zapadnu Evropu. Sa Balkanskim tokom, koji se snabdeva iz Tuskog toka naša zemlja je već na tranzitnoj trasi tog sistema, prenosi RTS.
- Podsetiću da iz Rusije može da se transportuje, prema Turskoj i posle dalje u Evropu i gas iz bivših sovjetskih republika koje takođe imaju velike količine gasa. Očigledno je to nešto što nije vezano samo za Turski tok, čim se pominju i novi gasovodi - rekla je Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana.
Turski tok nema više ni tehničkih prepreka za bezbedan rad. Krajem septembra kompanija Turski tok, registrovana u Holandiji, ostala je zbog sankcija bez izvoznih licenci. Mađarska je potvdila da joj je licenca vraćena.

- Holandske vlasti su dale izvozne dozvole za opremu Gaspromovoj holandskoj firmi, koja upravlja Turskim tokom čime je obezbeđeno dugoročno održavanje gasovoda. To mi je potvrdio i holandski ministar energetike i predstavnici Gasproma. To je izuzetno važno za sigurnost snabdevanja Mađarske gasom. Turski tok je danas jedini gasovod u Evropi kojim bez problema teče gas od Istoka ka Zapadu - napomenuo je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.
Turska je već gasno čvorište. Pored dotoka ruskog gasa ima i Južni gasni koridor koji čine gasovodi TANAP i TAP. Njima se isporučuje gas iz Azerbejdžana u više zemalja zaključno sa Italijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR