Glas Javnosti

PRETNJA ZBOG MINISTARKE : Evropska energetska zajednica pokrenula postupak protiv naše zemlje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti/novosti

Zbog nemara Ministarstva energetike, na čijem čelu je Zorana Mihajlović, Evropski Sekretarijat Energetske zajednice je 14. jula pokrenuo postupak protiv Srbije, jer u domaće zakonodavstvo nije ugradila tri mrežna propisa, odnosno kodove za povezivanje, tvrdi izvor "Novosti".

Kako objašnjava, to su stroga tehnička pravila koja se odnose na priključivanje novih proizvodnih jedinica na elektromrežu. S druge strane, u Ministarstvu energetike demantuju ove navode.

- Ti mrežni propisi su izuzetno važni za sigurnost i stabilnost našeg elektroenergetskog sistema - ukazuje izvor "Novosti".

- Ukoliko se ne poštuju može da dođe do ugroženosti snabdevanja i havarije na mreži. Da ne pominjem koliko je to značajno i za naš kredibilitet. Nije dobro što je pokrenut postupak, a do toga uopšte nije moralo da dođe.

On ukazuje da su preduzeća "Elektromreža Srbije" (EMS) i "Elektrodistribucija Srbije" (EDS) pripremila, usaglasila i dostavila tri mrežna pravila Agenciji za energetiku (AERS), koja je još pre godinu dana dala saglasnost i potvrdila njihovu usklađenost sa evropskim propisima.

- Ministarstvo energetike je trebalo samo da prosledi ove akte Vladi na usvajanje, ali to nije učinilo - navodi izvor našeg lista.

- Na osnovu Zakona o energetici, ove propise donosi Vlada na predlog Ministarstva, a na osnovu dostavljenih usaglašenih akata od strane operatora sistema. Naš elektroenergetski sistem funkcioniše u paralelnom radu sa svim evropskim zemljama. Da bi tržište električne energije moglo da radi jedinstveno, potrebno je da se poštuju ovi tehnički propisi.

Kako ukazuje naš sagovornik, u pitanju je veliki nemar Ministarstva energetike i ministarke Mihajlović koja se u prethodnom periodu fokusirala na pokušaje da progura uredbe koje su u interesu stranih privatnih investitora, a ignorisala ono što je bitno za srpski elektroenergetski sistem.

- Da podsetim da je zahtevala priključenje novih kapaciteta na mrežu koji su toliko veliki da naš sistem ne bi mogao da ih balansira - ukazuje sagovornik.

- S druge strane, potpuno je zanemarila ono što je značajno za nas i što je u našem interesu.

Pretpostavljam da su mrežni propisi ostali zaboravljeni u nekoj fioci u Ministarstvu.

Sekretarijat Energetske zajednice je 14. jula pokrenuo postupak protiv Srbije, a u dokumentu koji je uputio Ministarskom savetu Energetske zajednice navodi se da su operatori prenosnog i distributivnog sistema, EMS i EDS uneli odredbe mrežnih pravila koja uređuju priključenje proizvodnih jedinica, objekata kupaca i jednosmernih sistema visokog napona na prenosni i distributivni sistem i nacrte dostavili AERS-u.

- AERS je 26. avgusta 2021. godine usvojio odluku kojom potvrđuje usaglašenost tekstova tri mrežna pravila - piše u obrazloženju EZ. - Nakon toga EMS i EDS su dostavili nacrte ovih propisa Ministarstvu energetike, koje je trebalo Vladi da predloži njihovo konačno usvajanje. Do usvajanja od strane Vlade nije došlo.

U istom dokumentu se navodi da je prvobitni rok za usklađivanje sa mrežnim propisima bio 12. jun 2018. godine.

VUČIĆ NIJE KUPIO SAV UGALJ U BiH

IZ "Rudnika mrkog uglja Banovići" (RMU) oštro su demantovali pisanje pojedinih sarajevskih medija da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kupio sav ugalj u BiH i da građanima ostaje da se smrzavaju tokom zime. Ističući da ne znaju šta je stvarni motiv takvih tekstova, oni ukazuju da sa EPS-om imaju sklopljen ugovor za isporuku 100.000 tona uglja, od čega će se u ovoj godini realizovati oko 50 odsto.

- Ugovori sa drugim kompanijama u Srbiji se odnose na količinu od 150.000 tona - kažu u RMU.

- Napominjemo da se u 90 odsto radi o uglju koji zbog niže kalorijske vrednosti ne odgovara našem tržištu, odnosno našim termoelektranama.

MINISTARSTVO: UREDBE U PROCEDURI

U MINISTARSTVU energetike ističu da se tri akta, koja se odnose na uspostavljanje mrežnih pravila, nalaze u proceduri i da će biti uskoro usvojena.

- Očekuje se da se odmah nakon usvajanja tih uredbi obustavi postupak pred Energetskom zajednicom, sa kojom Srbija, inače, ima saradnju u vezi sa svim propisima iz oblasti energetike - naglašavaju u Ministarstvu.

- Tekstovi propisa, koje su dostavljeni Ministarstvu nakon pribavljene saglasnosti AERS, nisu sačinjeni u skladu sa Metodologijom za izradu propisa, samim tim nisu ni mogli biti upućeni direktno na Vladu. Ministarstvo radi na usaglašavanju sa ostalim subjektima, materijal je pripremljen, uredbe se nalaze u proceduri i biće uskoro usvojene na Vladi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR