Glas Javnosti

PREPOLOVLJENO TRŽIŠTE AUTOMOBILA U EU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Potražnja za novim automobilima u Evropi, prepolovljena je u martu, saopštilo je Udruženje evropskih proizvodjača (ACEA), I ukazalo na teške posledice pandemije korona virusa na automobilsku industriju.

U  martu je u 26 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovano ukupno oko 567 hiljada novih automobila, što je 55 odsto mnje nego u istom mesecu prošle godine, prenosi Hina.

Pad je gotovo sedam puta veći nego u februaru, a rezultat je pandemije korona virusa  zbog koje je većina tržišta od sredine prošlog meseca u blokadi a specijalizovane trgovine automobila uglavnom su zatvorene, piše ACEA.

Među vodećim evropskim tržištima najveći pad potražnje za automobilima registrovan je u martu u Italiji, zemlji koja je u to vreme beležila najteže posledice pandemije u Evropi, uvodeći stroge mere izolacije. Potražnja za automobilima potonula je 85,4 odsto. Potonula je i potražnja u Francuskoj i Španiji za 72,2 odnosno 69,3 odsto, piše novac.hr.

Na najvećem evropskom tržištu, u Nemačkoj, broj novoregistrovanih automobila smanjio se za 37,7 odsto. U Hrvatskoj je u martu prema podacima ACEA registrovano ukupno 2.716 novih automobila, što je za 46 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Dramatičan pad u martu snažno je uticao i na rezultate u prvom tromjesečju u celini, koji pokazuju pad potražnje u 26 zemalja EU za četvrtinu, uz registrovanih 2,48 miliona novih automobila.

Italija je na prvom mestu među vodećim tržištima s padom broja registrovanih  novih automobila za 35,5 odsto. Slede Francuska sa padom od 34 odsto, I Španija gde je potražnja pala za 31 odsto. Na nemačkom tržištu potražnja je potonula za petinu. U Hrvatskoj je u prva tri meseca ove godine registrovano ukupno 10 hiljada novih automobila, što je za 17,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje izveštaj ACEA.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR