Glas Javnosti

PREMIJERKA PREGOVARA SA MMF-OM: Prioritet restrukturiranje energetskog sektora

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Trenutno se radi na detaljnom planu investicija u energetici, rekla je premijerka Ana Brnabić prilikom sastanka sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donal Mekgetigen, u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana, koji Srbija sprovodi od decembra 2022. godine.

Kako se navodi na sajtu Vlade, Brnabić je istakla da Srbija postiže dobre ekonomske rezultate uprkos brojnim izazovima, te da je trenutno prioritet restrukturiranje energetskog sektora.
Prema njenim rečima, izvoz u IT industriji prethodne godine iznosio je 2,7 mlrd EUR i za 45% je veći u odnosu na 2021. godinu, prenosi portal Ekapija.

- Samo u januaru ove godine je 42% veći rast izvoza u toj industriji u odnosu na isti mesec 2022. godine - rekla je Brnabić i dodala da je reč o velikom potencijalu, a da je cilj Vlade da dostigne izvoz od 4 mlrd EUR.
Brnabić je navela i da dodatni izvor rasta može biti biotehnologija i da je u tom kontekstu važna izgradnja BIO 4 kampusa, koji bi trebalo da privuče ulaganje u istraživačko-razvojne projekte u Srbiji, a da će se raditi na povećanju produktivnosti privrede sa korišćenjem veštačke inteligencije.
Istakla je da se radi na digitalizaciji zdravstvenog sistema, kao i da će jedinstveni informacioni sistem prosvete dati dobre podatke na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u sektor obrazovanja.
Mekgetigen je ocenio da se srpska ekonomija pokazala otpornom na spoljne šokove, a jedini izazov je još uvek inflacija, kao i za druge zemlje u Evropi i svetu.
- Prema očekivanjima MMF-a, inflacija u Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude manja za 8%, navodi se na sajtu Vlade.

On je istakao i da sprovođenje aktuelnog aranžmana odlično napreduje, te da su do sada ispunjeni svi planirani ciljevi.
Šef Misije MMF-a je posebno pohvalio projekat "Iskra" koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada u javnom sektoru.
- U energetskom sektoru je stabilna situacija, ali je važno da se kontinuirano prati - zaključio je Mekgetigen.
Aktuelni stendbaj aranžman traje 24 meseca, do kraja 2024. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR