Glas Javnosti

PREMAŠEN REKORD IZ 2013.GODINE: Globalna potrošnja uglja ove godine biće veća od 8 milijardi tona

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Globalna potrošnja uglja u 2022. biće veća za 1,2% i prvi put će premašiti 8,0 milijardi tona u jednoj godini i prethodni rekord postavljen 2013, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U Godišnjem izveštaju IEA takođe se predviđa da će potrošnja uglja ostati na tom nivou do 2025. godine, pošto pad korišćenja ovog energenta u razvijenim zemljama neutrališe kontinuirano snažna tražnja u azijskim ekonomijama u razvoju.
To znači da će ugalj i dalje biti najveći pojedinačni izvor emisije ugljen-dioksida u globalnom energetskom sistemu, ističe IEA, prenosi Rojters.

Procenjuje se da će najveći porast potražnje za ugljem biti u Indiji, 7%, zatim u Evropskoj uniji 6% i Kini 0,4%.
- Svet je blizu vrhunca upotrebe fosilnih goriva, pri čemu će potrošnja uglja prva opasti, ali još nismo blizu toga - kaže Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost IEA.
Potražnja za ugljem u Evropi je porasla zbog većeg prelaska sa gasa na ugalj usled visokih cena gasa i jer je dotok ruskog gasa smanjen.
Međutim, očekuje se da će evropska potražnja za ugljem do 2025. godine pasti ispod nivoa iz 2022, navodi se u izveštaju.

Globalna proizvodnja električne energije iz uglja će ove godine porasti na novi rekord od oko 10,3 teravat-sati, dok će proizvodnja uglja skočiti za 5,4% na oko 8,3 milijarde tona, što je takođe rekord svih vremena.
Očekuje se da će proizvodnja dostići vrhunac sledeće godine, a do 2025. bi trebalo da padne ispod nivoa iz 2022. Tri najveća proizvođača uglja - Kina, Indija i Indonezija - ove godine će dostići rekorde proizvodnje, ali uprkos visokim cenama i dobrim maržama za proizvođače uglja, nema znakova povećanja investicija u izvozno vođene projekte uglja, prenosi sajt Telegraf biznis.
To ukazuje na oprez investitora i rudarskih kompanija prema srednjoročnim i dugoročnim izgledima za ugalj, navodi se u izveštaju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR