Glas Javnosti

PREDVIĐENE I KAZNE ZATVORA: Nedozvoljeni promet opreme za fiskalizaciju i računovodstvenih i drugih softvera

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od 20. decembra 2022. godine počinje primena novih kaznenih mera Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje se odnose na nedozvoljeni promet opreme za fiskalizaciju i računovodstvenih i drugih softvera.

Svako ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nabavlja radi dalje prodaje, elektronsku opremu za fiskalizaciju i računovodstvene i druge softvere, a sve u svrhu izbegavanja plaćanja poreza naći će se na udaru novih krivičnih odredbi, navedeno je na sajtu Poreske uprave.
To se odnosi i na fizička i pravna lica koja posreduju u prodaji ili kupovini, drže ili prenose i koja nisu evidentirana u registru proizvođača elektronskih fiskalnih uređaja, prenosi portal Ekapija.

Izvršiocima ovih krivičnih dela zaprećena je kazna od jedne do pet godina, uz mogućnost izricanja mere bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u istom trajanju odgovornom licu u privrednom subjektu, dodaje se.
Elektronski uređaji i oprema za fiskalizaciju i računovodstveni i drugi softveri stavljeni u promet na nedozvoljeni način biće oduzeti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR