Glas Javnosti

PRED NAMA JE CRNA I HLADNA ZIMA: Prognozira se da će 1.000 kubika gasa koštati 3.500 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropa će se veoma teško snabdeti gasom za zimu, a stručnjaci najavljuju da će do nove sezone grejanja cena 1.000 kubika gasa iznositi čak 3.500 evra.

Norveška kompanija "Rustad enerdži", specijalizovana za analizu energetskog tržišta, podseća da je pre samo godinu dana cijena ruskog gasa bila između 70 i 100 dolara za 1.000 kubika

Ekonomski blickrig protiv Rusije nije uspEo, a za Evropu postoje sve jasniji znakovi da se sukob samo produžuje, te da "prava igra", zapravo, tek počinje.

Prognoza norveških analitičara, očigledno, već uzima u obzir novu stvarnost, u kojoj je Rusija počela da odgovara na sankcije Zapada.

"Gasprom" je ove sedmice prekinuo sve odnose sa svojim bivšim firmama-podružnicama u Nemačkoj i Poljskoj.

Koliko je stanje konfuzno svedoči i situacija da je nemački šef diplomatije Analena Berbok u Kijevu izjavila da Nemačka odbija ruski gas, a istovremeno je u Berlinu ministar rada i socijalnog staranja Hubertus Hajl napomenuo da bi odsustvo ruskog gasa Nemačku dovelo do dvostruke krize - do stagflacije, odnosno depresijacije (pad vrednosti) novca praćene stagnacijom u ekonomiji.

Poseban problem za Nemačku je činjenica da je, prema ugovoru, Berlin dužan da plaća "Gaspromu" do 2030. godine, uzimao od njega gas ili ne, celu količinu predviđenog energenta, navodi "Geopolitika".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR