Glas Javnosti

Pre jednu deceniju penzije su bile kao polovina minimalca: Da li se može tako reći i danas?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iznosi penzija sve više zaostaju za visinama plata. Pre deset godina penzije su iznosile skoro polovinu plate, a danas njihov udeo ponovo opada.

Prosečna penzija isplaćena u januaru nešto manje od milion penzionera po opštim propisima, ne računajući uplate po međunarodnim ugovorima, iznosi 511 evra i čini 42 odsto prosečne zarade, što je za novembar, što je još uvek poslednji poznati podatak , narastao na 1.208 evra. S obzirom da plate rastu, a januarske penzije još nisu usklađene, udio penzije u plati je u blagom padu.

Kada se pogleda svih 1,13 miliona penzionera po opštim propisima, prosečna penzija je nešto nižih 452 evra i kao takva iznosi samo oko 37 odsto prosečne plate.


Pored prosečne penzije i plate, za poređenje može da posluži i medijana, granica ispod koje 50 odsto građana prima manji iznos, a 50 odsto njih veći iznos plate ili penzije. Prosečna plata za novembar iznosila je 1.030 evra, a prosečna penzija 469 evra, bez međunarodnih ugovora.

Srednja penzija ima nešto povoljnije učešće od 45 odsto u srednjoj plati. Ipak, medijana za svih 1,13 penzionera po opštim propisima iznosi 424 evra penzije, što je 41 odsto srednje plate.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR