- Pravilnik o kvalitetu proizvoda od mesa donet na osnovu saznanja iz nauke i iskustava iz prakse. To je dobar spoj koji daje mogućnost proizvođaču da pripremi proizvod onakav kakav želi, ima proizvode gde je tačno definisan njihov kvalitet - rekao je Baltić.
Prema njegovim rečima, pravilnik daje uputstva, propise donosi država, pravilnik mora da primenjuje onaj ko izrađuje proizvode od mesa i ko je odgovoran za njihov kvalitet, a to je proizvođač.
Treća karika u lancu kvaliteta proizvoda od mesa je potrošač, jer je i on odgovoran za kvalitet, kaže prof. Baltić.
- To se odnosi na postupak sa proizvodima od mesa u domaćinstvima jer je to najslabija karika u očuvanju kvaliteta, naročito onih proizvoda od mesa koji se moraju držati u hladnom lancu, u frižideru - rekao je Baltić.
Pravilnik je uveo dve nove kategorije – zaštićeni proizvod i zaštićeni kvalitet, koji se odnosi na usitnjeno meso, viršle i paštete.
Bilo je uvreženo mišljenje da je to najgore meso pošto se ranije u te barene kobasice, odnosno paštete od fino usitnjenog mesa koristilo u mnogo većim količinama mehanički separisano meso.
- Sada je to izostavljeno, definisano je na savim drugi način upotreba mehanički separisanog mesa. To je meso koje se dobije separacijom odnosno odvajanjem jestivih delova od kostiju, dobija se od mesa živine, od mesa vrata, leđa i karlice. Separacijom se pod pritiskom na jednu stranu odvaja šta je jestivo, što je muskulatura, a na drugu stranu se odvaja kost - objasnio je Baltić.
Definisano je tako da ako se dodaje mehanički separisno meso – mora se naglasti u proizvodu.
- Može biti sa ili od mehanički separisanog mesa, ako nosi naslov 'od' znači da toga mesa ima više nego drugih vrsta mesa u toj kobasici. To je recimo 50 odsto separisanog mesa, a ostalo su druge vrste mesa, a ako kažemo 'sa', znači da ima više mesa, a manje mehanički separisanog mesa i bolji je kvalitet- objasnio je Baltić.
Za potrošača je najvažnije i što najčešće čitaju – datum proizvodnje i rok upotrebe, kao i uslovi čuvanja proizvoda. Važno je i šta jedemo, u većini proizvoda od mesa je definisano kroz parametar koji se odnosi na nutritivnu vrednost, a to je sadržaj proteina. U većini proizvoda od mesa definisana je količina proteina kao najavažniji sastojak mesa, to daje nutritivnu vrednost mesa, a daje se i sadržaj proteina vezivnog tkiva, jer čim ima više vezivnog tkiva, proizvod je manje kvalitetan.
https://t.co/gR1UhFKjSU
— Webtribune.rs (@WebtribuneRs) November 27, 2016
Zapišite ovaj vrhunski recept za ćevape pic.twitter.com/NfeZdmQKL3
(Glas javnosti/RTS)