Glas Javnosti

Prava potrošača su različita za kupljeno u radnji i putem interneta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Većina potrošača pazari odeću i obuću na sniženju, ali ne znaju da ukoliko je takav proizvod kupljen u fizičkoj radnji, ne može da se vrati niti zameni.

To kaže zakon, ali s druge strane, većina trgovaca, a posebno veliki modni lanci to dozvoljavaju, jer je takva njihova poslovna praksa, a ne obaveza.

Drugačija je situacija sa robom koja se kupuje onlajn. Ona može da se vrati u zakonskom roku od 14 dana i kada je kupljena na sniženju. I ovaj rok je u pojedinim poznatim modnim kućama produžen na 30 dana. Značajno je da potrošači znaju zakonske propise, ali i da budu upoznati sa internim pravilima trgovca kod koga pazare kako bi izbegli neprijatna iznenađenja. Veliki lanci sve uslove kupovine navode na svojim zvaničnim internet stranicama.

Našoj redakciji se obratila Beograđanka Nataša Stevanović koja nije mogla da zameni jaknu kupljenu na popustu u jednom malom novobeogradskom butiku.

- Jaknu nisam uopšte nosila, nego sam tek kod kuće, kada sam je probala sa debljim džemperom shvatila da mi treba veći broj - kaže Stevanovićeva.

- Međutim, kada sam otišla da zamenim, prodavačica mi je rekla da ne mogu, zato što je kupljena na sniženju. Inače, često kod njih kupujem, u mom komšiliku su i do sada nije bilo nikakvih problema.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) kažu da je u slučaju ove Beograđanke trgovac postupio u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

- Ukoliko je proizvod kupljen u poslovnim prostrojima, prema zakonu, nije ga moguće vratiti ni zameniti - objašnjava Marko Dragić, pravni savetnik u NOPS-u.

- Činjenica da većina trgovaca, ipak, to omogućava, stvar je njihove poslovne politike ili dobre volje. U skladu sa zakonom, kupac ima pravo na povraćaj novca za proizvod kupljen na daljinu, odnosno onlajn, u roku od 14 dana i to bez navođenja razloga i bez obzira na to da li je kupljen na sniženju ili po redovnim cenama. Uslov je, naravno, da roba nije korišćena i oštećena.

Čitateljka "Novosti" Danijela Marković, koja uglavnom odeću i obuću kupuje u velikim modnim lancima, ističe da uvek prvo pročita pravila kupovine na sajtu.

- Kompanija mog omiljenog brenda dozvoljava da se roba vrati bez obzira na to da li je kupljena onlajn ili u prodavnici i to često radim bez ikakvih problema - kaže Markovićeva.

- Sve zamene oni tretiraju kao povraćaj i za to daju rok od 30 dana od dana kupovine, što je duže nego što je zakonom propisano. Kupac treba da zatraži prvo povraćaj. Ako je proizvod kupljen onlajn i taj zahtev se uputi preko njihove aplikacije ili sajta, onda se novac vrati na karticu. Kada će sredstva leći, to zavisi od banke, a u mojoj banci bude u roku od tri dana.

U prodavnici, kako dodaje, vraćaju u kešu. Takođe, za zamenu u radnji nema potrebe da se podnosi zahtev onlajn. Kada vrate novac, potrošač kupi proizvod koji želi. Neki trgovci prihvataju da snose troškove vraćanja robe na sebe, jer je njihova interna politika takva.

U jednoj poznatoj modnoj kompaniji nude tri načina. Ako se ode direktno u prodavnicu ili se proizvod pošalje postekspresom, onda je ta usluga besplatna. Ukoliko kurirska služba dolazi na kućnu adresu, ili neku drugu koju navede kupac, da preuzme robu, onda to košta 290 dinara.

Kako objašnjava Dragić, prema zakonu, ako potrošač vraća robu koju je kupio onlajn, svi troškovi idu na njegov teret.
- Trgovac je dužan, prilikom isporuke proizvoda, da dostavi obrazac za odustanak od kupovine - navodi Dragić. - Potrošač treba da ga popuni, a veoma je važno da ga pošalje preporučeno sa povratnicom na adresu prodavca. Zato da bi imao dokaz kada je tačno odustao od kupovine, kako prodavac ne bi mogao da kaže da je probijen rok.

Na ovaj način treba postupiti ukoliko se zahtev ne podnosi putem veb-sajta ili aplikacije trgovca. Sa rastom onlajn trgovine, povećava se i broj prodavaca koji ne rade u skladu sa propisima. Kupci koji pazare kod takvih trgovaca to čine na sopstveni rizik, jer neće moći da zaštite svoja prava. Zato je važno da onlajn kupuju samo kod registrovanih prodavaca. Oni na vidnom mestu imaju naznačeno poslovno ime, adresu, kontakt podatke, matični i PIB broj.

ROK ZA ISPORUKU 30 DANA

Očekivanja kupaca su da roba koju su pazarili onlajn treba da im stigne u roku od dva do tri dana, pa ukoliko nije tako, misle da je probijen rok i često se žale udruženjima za zaštitu potrošača.

- Zakonski rok za isporuku proizvoda je 30 dana, ukoliko ugovorom o kupovini nije drugačije predviđeno ili poslovna politika kompanije nije drugačija - objašnjava Marko Dragić iz NOPS-a.

- Ako je ugovorom predviđen neki kraći ili duži period od zakonskog, onda je trgovac to dužan da poštuje. Ako je rok za isporuku probijen, potrošač ima pravo da odustane od kupovine i tada novac treba da mu bude vraćen u roku od tri dana.

Za povrat novca nakon odustanka od kupovine, nema zakonskog roka, ali se podrazumeva da treba da bude razuman.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR