Glas Javnosti
posta

POZNATO KADA STIŽE PRVA UVEĆANA PENZIJA: Slede dva povećanja, poznatii detalji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od 1. novembra stupa na snagu nova odluka o povećanju primanja za najstarije građane. Penzije će biti veće za 9 odsto, a prvo povećanje penzioneri će imati priliku da prime već početkom decembra.

U narednoj godini sledi nova povišica.

Sve češće pitanje koje ovih dana postavljaju penzioneri jeste: "Hoće li penzije biti uvećane sledećeg meseca ?". Odgovor je da se nova povišica odnosi na novembarske penzije, a da one na račune i adrese penzionera stižu početkom decembra. Nakon ovog sledi još jedno povećanje penzija i to od januara -za 12 odsto.


Ukupno povećanje penzija biće između 20,2 i 20,8 odsto. Imajući u vidu da je prosečna penzija sada na niovu od oko 30.000 dinara, to znači da bi 1,7 miliona penzionera u proseku moglo da računa na dodatnih 6.000 dinara.

Povišice će dobiti svi penzioneri i isti procenat uvećanja se odnosi na sve najstarije.

Predsednik Vučić više puta je istakao da će povećanje iznositi značajno više od godišnje inflacije, što znači da će penzije manje zaostajati za platama.

"Od 1.novembra sledi povećanje penzija za 9 odsto što će stići početkom decembra, a onda 12,1 posto od 1. januara. Ukupno povećanje penzija biće između 20,2 i 20, 8 odsto zaključno sa januarom" - izjavio je predsednik. On je naglasio da će time prosečna penzija biti oko 323 evra, ili oko 38.000 dinara.

Predsednik je podsetio da su 2012. godine penzije bile 23.000 ili 203 evra i da su za 60 posto povećane u evrima, piše portal Kurir.


Stiže i povećanje plata

U narednoj godini stiže i povećanje plata u javnom sektoru kao i uvećanje minimalca.

Plate u javnom sektoru rašće od januara naredne godine u proseku za 12,5, a za vojna lica 20, 5 odsto. Minimalna zarada biće 40. 020 dinara ili 340 evra, umesto oko 35.000 dinara koliko iznosi sada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR