Glas Javnosti

POZITIVNA OCENA MMF: Srbija usvojila najveći paket mera u reginu, USPEŠNO SPROVEDEN EKONOMSKI PROGRAM

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Odbor izvršnih direktora MMF-a ocenio je da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa. Reagovalo se brzo, velikim paketom fiskalnih i ekonomskih mera koje su dobro osmišljene i usmerene u dobrom pravcu.

26. avgusta Odbor MMF-a doneo je odluku o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskig programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike.

U borbi protiv pandemije izazvane virusom korone, vlasti u Srbiji su u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite shodno čemu je usvojen i paktet pratećih mera.

MMF je sve mere preduzete od strane nosilaca ekonomske politike u Srbiji ocenio pozitivno, navodeći da je ovakav postupak snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Istakli su da je Srbija reagovala na vreme, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama usmerenim ka bankarstvu.

Ističu da su mere dobro osmišljene i usmerene na pravu stranu, ka zaštiti i podršci domaćinstava, očuvanju radnih mesta, ulaganju u zdravstvo i olakšavanju obaveza kreditnim dužnicima.

Odbor MMF-a je zaključio da je u Srbiji očuvana niska inflacija i stabilan kurs. Narodna banka Srbije je vodila adekvatnu relaksirajuću monetarnu politiku i donosila privremene vanredne mere kojima je značajno pomogla u očuvanju bankarskog sektora i dala podršku kreditnoj aktivnosti.

Ocena MMF-a je da je fiskalni paket mera koji je donet kao odgovor na krizu jedan od najvećih u regionu, i da pruža posebnu podršku domaćinstvima, preduzećima i zdravstvenom sistemu.

 

(Glas javnosti/Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR