Glas Javnosti

Povoljni uslovi za penzionere: Kako uštedeti energiju i dobiti povraćaj investicije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako bi se smanjio rizik nevraćanja kredita zbog dobi penzionera, banke pokrivaju troškove životnog osiguranja

Bankarski sektor je prepoznao potrebe penzionera i ponudio specijalizovane kreditne linije usmerene na unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava. Ove linije omogućavaju penzionerima da investiraju u energetski efikasne tehnologije, poput izolacije, ugradnje novih prozora, vrata, toplotnih pumpi i solarnih panela, uz povraćaj dela sredstava uloženih u projekte.

Krediti za energetsku efikasnost, podržani od strane međunarodnih finansijskih institucija kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), omogućavaju povraćaj novca do 20% uloženih sredstava u projekte energetske efikasnosti. Penzioneri mogu aplicirati za ove kredite uz povoljne uslove, uključujući fiksne ili varijabilne kamatne stope i rokove otplate do 95 meseci, u zavisnosti od iznosa kredita i bankarskih uslova.


Kako bi se smanjio rizik nevraćanja kredita zbog dobi penzionera, banke pokrivaju troškove životnog osiguranja, što se indirektno odražava na kamatnu stopu kredita. Kamatne stope za penzionere su obično više u poređenju sa ostalim kategorijama stanovništva, sa prosečnom kamatom na zajmove oko 14 procenata, što je odraz i dodatnih troškova povezanih sa ovim kreditima.

Programi kao što su Globalni program finansiranja energetske efikasnosti (GEFF) imaju za cilj da omoguće većem broju domaćinstava da investiraju u energetsku efikasnost, smanje potrošnju energije i emisiju štetnih gasova. Do sada je više od 4.500 domaćinstava u Srbiji unapredilo energetsku efikasnost svojih domova putem GEFF programa, čime je ostvarena značajna ušteda energije i smanjena emisija štetnih gasova.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR