Glas Javnosti

Povećan broj povratnika iz inostranstva u Srbiju: Država uvodi mere za olakšanu reintegraciju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Povratak Srba iz inostranstva u poslednje vreme beleži pozitivan trend, koji je posebno vidljiv kod mladih, visokoobrazovanih ljudi, kao i kod onih koji su završili svoj radni vek u inostranstvu.
Ovaj fenomen obuhvata povratnike ne samo iz zemalja zapadne Evrope, poput Nemačke i Austrije, već i iz zemalja poput Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Povratak se najčešće motiviše boljim karijernim mogućnostima u Srbiji, ali i porodičnim i društvenim vezama sa domovinom.

Program "Tačka povratka" pruža podršku povratnicima kroz različite servise i informacije o potrebnim koracima i procedurama koje olakšavaju reintegraciju u srpsko društvo. Pored toga, postoje i brojne poreske i carinske olakšice koje su uvedene s ciljem podsticanja povratka.
Među značajnijim merama je poresko oslobođenje od 70% na poreze i doprinose u trajanju od pet godina za one koji su studirali ili radili u inostranstvu najmanje dve godine.


Povratak nije ograničen samo na državljane Srbije, već obuhvata i ljude iz regiona, poput Republike Srpske, Crne Gore i Severne Makedonije, koji dolaze u Srbiju na studije ili u potrazi za poslom. Ovo ukazuje na to da Srbija postaje sve privlačnija destinacija ne samo za svoje državljane već i za ljude iz susednih zemalja.

U svetlu ovih trendova, Srbija se suočava sa izazovom kako da zadrži i privuči visokoobrazovane pojedince i stručnjake, čime bi se dodatno unapredio društveni i ekonomski razvoj zemlje.
Povratak dijaspore može imati značajan uticaj na demografsku sliku, ekonomiju, kao i na unapređenje profesionalnih i obrazovnih resursa u zemlji.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR