Glas Javnosti

POTROŠNJA GASA MORA DA SE SMANJI : Poslanici dali predlog

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija je ranije najavila da će danas predstaviti novi plan za smanjenje potrošnje gasa u industriji i potrošačima u pokušaju da se pripremi za „verovatno pogoršanje“ — ili potpuno prekid dotoka ruskog gasa ove zime.

Evropska komisija predložila smanjenje potrošnje gasa u EU za 15 odsto tokom zime

Evropska komisija je ranije najavila da će danas predstaviti novi plan za smanjenje potrošnje gasa u industriji i potrošačima u pokušaju da se pripremi za „verovatno pogoršanje“ — ili potpuno prekid dotoka ruskog gasa ove zime piše Telegraf Biz

Dotok gasa iz Rusije u baltičke zemlje, Poljsku, Bugarsku i Finsku potpuno je stao, dok je snabdevanje u Nemačkoj, Danskoj, Holandiji i Italiji nedavno smanjeno — što je navelo izvršnu vlast EU da tvrdi da „nema razloga da se veruje da će se obrazac promeniti“.


Potpuni prekid isporuke ruskog gasa mogao bi da se materijalizuje kasnije ove godine na „nagli i jednostrani način“, navodi se u nacrtu koji je procurio ranije.

Ali smanjenje ponude je već dovelo do rekordno visokih i promenljivih cena energije, podstičući inflaciju i stvarajući rizik daljeg ekonomskog pada u Evropi, navodi se u dokumentu. Ukupni tokovi iz Rusije sada su manji od 30 odsto proseka 2016-2021.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR