Glas Javnosti

Потписан уговор о изградња кинеске фабрике у Зрењанину

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Н1 / од 23.08.2018.

Представници кинеске компаније Шандонг Линглонг и Владе Србије потписали су споразум о изградњи фабрике аутомобилских гума у Зрењанину у коју ће бити инвестирано око милијарду долара и где ће радити 1.500 људи.

Споразум су потписали министар привреде Горан Кнежевић и извршни директор кинеске компаније Вен Банг, у присуству председника Србије Александра Вучића.

За изградњу погона град је обезбедио 136 хектара земљишта, а планирано је да радови почну априла 2019. и да се одвијају у три фазе до марта 2025. године.

Намера кинеске компаније да у Зрењанину годишње производи 13,62 милиона комада радијалних гума.

На порталу компаније се наводи да је одлука о инвестирању у Србију донета због малих трошкова инвестиције, изградње, радне снаге и утрошене енергије у поређењу са другим земљама у Европи.

Шандонг Линглонг продаје гуме у 180 земаља у Европи, на Блиском истоку, САД, Африци и Азији, а у групи је 20 највећих светским 20 гумарским предузећима и међу првих пет у Кини.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на конференцији за новинаре након потписивања споразума да ће у Зрењанин највероватније доћи и једна компанија за производњу цинка.

"Они ће још 500 људи да запосле и огроман посао да раде с господином Вангом", казао је Вучић.

Додао је да "преговори с Вангом (Шандонг Линглонг) нису били лаки".

Вучић је најавио да ће за 20-так дана отићи у Кину, где ће с председником те државе Си Ђинпингом потписати уговор о изградњи ове фабрике и разговарати о другим инвестицијама.

"Грађани Зрењанина, за ово живите и за ово радите...Ако видите да смо потписали то у Кини, можете мирно да спавате, за Зрењанин долази боље време", казао је Вучић.

Глас јавности / Н1 / од 23.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR